Intresset för båtliv slog nya rekord förra året.
Och enligt Båtbranschens riksförbund Sweboat som organiserar båthandlare och varv såg man ett fortsatt högt tryck på båtförsäljningen inför årets säsong, där även andrahandsmarknaden gick på högvarv.
– Det indikerar att många fortsatt köpa båt och kanske hållit sig hemma i sommar också, även om fler rest utomlands, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.
Årets statistik har ännu inte sammanställts men siffrorna ser ut att ligga på samma nivå som i fjol.
– Det vi sett hittills är att maj förra året var väldigt fin vilket innebar en tidig start på säsongen, men i år var maj mycket kallare. Med tanke på det blir det nog lite färre insatser totalt sett.
Om man däremot tittar på juni och delar av juli så har det varit på ungefär samma nivå som 2020.
Ökat kring storstäderna
Även om man med statistik inte kan bevisa att det är många nybörjare som gör misstag bekräftar Jendeby att det varit många nya båtägare ute på sjön även i år.
I fjol såg Sjöräddningssällskapet att insatserna framförallt blev fler kring storstadsområdena, bland annat i Stockholms innerstad där det blivit mycket mer för stationerna att göra.
– Det har förmodligen legat på samma höga nivåer i år också medan stationen längre ut vid Möja och Räfsnäs i Norrtälje inte alls haft motsvarande ökning, säger Jendeby.
Ett högre trycket märks dock även ute i Stockholms skärgård och på Västkusten, vilket förklaras av att det är de stora fritidsbåtsområdena i Sverige.
Söndag eftermiddag toppar
Sjöräddningssällskapet hjälper oftast till med enklare grundstötningar, bränslestopp och mindre motorhaverier, där man inte får loss sin motor eller inte får bränslet att räcka till. I de mer olycksartade fallen är det ofta större grundstötningar, som vid sämre väder eller där båten kanske tar in vatten.
Drunkningsolyckor har i år liksom tidigare somrar varit en viktig del i Sjöräddningens arbete, även om de inte är inblandade i alla tillbud.
Motorbåtar är överrepresenterade i insatserna, vilket kan förklaras av att det är fler motorbåtar ute i trafik. Som intensivast är utryckningarna under helgen och med toppar söndag eftermiddag när folk ska hem och inte får igång motorn.
– Man har gett sig av för att man måste ge sig av hemåt, och det kanske är lite för dåligt väder men man ger sig av ändå, säger Niklas Jendeby.