Prover visade att det var E.coli-bakterier som sannolikt orsakat utbrottet – och nu har den sannolika boven identifierats: persilja.
"Nu har vi ett misstänkt livsmedel som vi lyckats spåra till en producent i södra Europa", säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.
Det står klart efter att ett liknande sjukdomsutbrott i Stockholm, där ett 50-tal personer vid en restaurang som serverade persilja från samma producent drabbats, matchade resultaten.
Ingen av restaurangerna har dock brustit i hanteringen, utan det rör sig om ett förorenat livsmedel. Nu kan kontrollmyndigheter i det aktuella landet utreda vad som har hänt.
"Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan", säger Monica Kollberg.