Över 150 blev magsjuka – av persilja

I början av november drabbades över 100 kommunchefer i Jönköping av diarré, kräkningar och kraftiga magsmärtor efter en konferens.

Förorenad persilja visade sig ligga bakom det stora magsjukeutbrottet i Jönköping i november. Arkivbild.

Förorenad persilja visade sig ligga bakom det stora magsjukeutbrottet i Jönköping i november. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sjukdom2023-12-07 12:16

Prover visade att det var E.coli-bakterier som sannolikt orsakat utbrottet – och nu har den sannolika boven identifierats: persilja.

"Nu har vi ett misstänkt livsmedel som vi lyckats spåra till en producent i södra Europa", säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Det står klart efter att ett liknande sjukdomsutbrott i Stockholm, där ett 50-tal personer vid en restaurang som serverade persilja från samma producent drabbats, matchade resultaten.

Ingen av restaurangerna har dock brustit i hanteringen, utan det rör sig om ett förorenat livsmedel. Nu kan kontrollmyndigheter i det aktuella landet utreda vad som har hänt.

"Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan", säger Monica Kollberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!