Under pandemin utsattes ovanligt få barn för RS-virus, en smitta som främst drabbar de allra yngsta. Det gjorde immuniteten låg, vilket har gett två tuffa säsonger med rekordmånga fall.
Globalt avlider uppskattningsvis ungefär 100 000 barn varje år till följd av viruset, främst i låg- och medelinkomstländer. Även i Sverige avlider barn, med det är ovanligt.
Tuff topp i december
Preliminära siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av TT visar att det rör sig om tio dödsfall bland barn sedan 2013. Fyra av fallen inträffade mellan 2013–2017 och sex av fallen mellan 2018 och början på 2023.
– Det är väldigt ovanligt att små barn dör av RS-virus i Sverige. Det är en väldigt viktig dödsorsak i andra delar av världen, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Samtidigt har många barn i Sverige behövt intensivvård för sjukdomen de senaste åren. Under den här säsongens RS-topp främst i december var sjukvården hårt ansatt och många små barn kom in med andningssvårigheter.
Finns inget godkänt vaccin
Förra säsongen intensivvårdades 154 barn under fyra år med RS som huvuddiagnos, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret. Preliminära siffror för årets säsong ligger på 129.
– Bland barn som vårdas på sjukhus är det vanligt att behöva stöd med andningen. Då brukar det oftast gå bra. Det handlar om att vi har ett väl utbyggt sjukvårdssystem, säger Annasara Carnahan.
Det finns inget godkänt vaccin mot RS-virus. I Sverige används en dyr antikroppsbehandling, som bara ges till barn som är för tidigt födda och till vissa nyfödda med underliggande sjukdomar.
"En stor börda"
Men flera vaccin mot RS-virus testas för olika målgrupper, som äldre och gravida, i syfte att ge skydd till barnet. En antikroppsbehandling som skulle kunna ges till en bredare grupp bebisar blev även godkänd av EU-kommissionen i november.
– Det finns en stor börda, särskilt bland de små barnen och äldre. Att förebygga de infektionerna vore mycket värdefullt, säger Annasara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.