Sedan 2017 är besök i primärvården avgiftsfri för personer över 85 år i hela landet. Syftet med detta var att ingen i åldersgruppen skulle undvika eller skjuta upp ett vårdbesök. Men den risken tycks ha varit obetydligt enligt ny forskning från Sahlgrenska akademin.
– Vissa skjuter upp sina vårdbesök några månader när de närmar sig 85-årsdagen i upp till fyra månader. Men vi kan inte se på att det innebär några negativa effekter på hälsan, säger Naimi Johansson, hälsoekonom i Region Örebro län och en av forskarna bakom studien.
Gick till läkaren
Forskarna har gått igenom registerdata från Region Stockholm och Västra Götalandsregionen mellan åren 2014 och 2018. Totalt har uppgifter om 42 773 individer sammanställts och resultaten har publicerats i tidskriften Journal of Health Economics.
De besöken som sköts upp till efter 85-årsdagen var framför allt besök till sjuksköterska, fysioterapeut eller till annan vårdpersonal som inte var läkare. Läkarbesök eller besök som gällde nytillkomna åkommor gjorde patienterna ändå. Däremot syntes en viss fördröjning av planerade besök.
– Det här tyder på att åldersgruppen vet när de behöver söka vård och när de kan vänta. De tycks alltså inte skjuta upp mer allvarliga eller akuta vårdbesök på grund av kostnaderna, säger Naimi Johansson.
Dyrare för region Stockholm
En skillnad mellan de både regionerna som förvånade forskarna var att i Västra Götaland ställde patienterna in besök till sjuksköterska som inföll strax före 85-årsdagen utan att ta igen dessa efteråt. I Region Stockholm ersattes de inställda sjuksköterskebesöken av läkarbesök efter födelsedagen.
Konsekvensen var att i Västra Götalandsregionen minskade kostnaderna med cirka 265 000 kronor per år medan de i Region Stockholm ökade med cirka 501 000 kronor per år. Varför det är så vet inte forskarna men Naimi Johansson pekar på skillnader i hur vårdcentralerna ersätts för patientbesök.
– Under den här perioden var ersättningen i Västra Götaland kopplad till hur många patienter som var listade på vårdcentralen medan den i Stockholm också reglerades av antalet besök. Det är lätt att tro att vårdgivaren i Stockholm var mer benägen att boka in ett besök efter 85-årsdagen eftersom det ledde till ersättning.
– Studien visar att en förändring i policybeslut kan få andra konsekvenser än de beslutsfattaren tänkte sig, säger hon.
Forskningsstudien är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Region Örebro län och Örebro universitet, samt Monash University, Australien.
– Vi har i forskargruppen diskuterat att i andra sjukvårdssystem där vårdbesöken är betydligt dyrare kanske en åldersgräns skulle göra att även mer akuta besök skjuts upp en längre tid med negativa konsekvenser för individens hälsa som följd, säger hon.