Barnmorskor varnas för olovliga stridsåtgärder

Efter att flera barnmorskor sagt upp sig i protest mot arbetsmiljön i förlossningsvården varnar nu såväl arbetsgivare som fackliga parter för olovliga stridsåtgärder och brott mot fredsplikten.

Dannderyds sjukhus har drabbats av massuppsägningar bland barnmorskor. Arkivbild.

Dannderyds sjukhus har drabbats av massuppsägningar bland barnmorskor. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sjukvård2021-11-11 21:01

Sedan 26 barnmorskor lämnat in sin avskedsansökan från Danderyds sjukhus i Stockholm slutet av september har uppsägningarna fortsatt att trilla in. För en vecka sedan hade över 40 barnmorskor sagt upp sig på sjukhuset.

Även Södersjukhuset och andra kliniker i regionen är drabbade av massuppsägningar och hot om uppsägningar.

– Vi har sett flera fall som skulle kunna vara olovliga stridsåtgärder, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Organiserad form

På torsdagen kallade arbetsgivarparterna SKR och Sobona därför de fackliga parterna Vårdförbundet och Akademikeralliansen till en överläggning om brott mot fredsplikten.

– Det är inte tillåtet att i organiserad form utöva påtryckningar på arbetsgivarna och sedan ställa krav på högre lön och villkor. Det var det vi ville diskutera med de fackliga organisationerna, säger Jeanette Hedberg.

Parterna på arbetsmarknaden har skyldigheter att vidta åtgärder om olovliga stridsåtgärder förekommer och se till att de upphör, poängterar hon.

– Det vi kom fram till vid överläggningen var att var och en ska kommunicera vad som gäller. Att reglerna finns och att man behöver följa dem.

Vill inte eskalera

TT: Kan det bli tal om repressalier?

– Vi vill ogärna eskalera den här konflikten, det var också därför vi kallade till överläggningen och det är också därför vi går ut med den här informationen.

TT: Om uppsägningarna fortsätter i organiserad form, kommer ni att vidta rättsliga åtgärder?

– Jag kan inte svara på det. Vår förhoppning är att det inte ska fortsätta. Dialogen man har om arbetsmiljöfrågor ska fortsätta, men inte att man organiserar sig runt uppsägningar som påtryckningsmedel.

"När kollektivavtal gäller råder fredsplikt. Då är det förbjudet att vidta stridsåtgärder för att påverka eller förändra gällande avtalsvillkor. Detta är en grundläggande princip för den svenska modellen", skriver Akademikeralliansen, som företräder 16 olika Saco-förbund, i ett uttalande på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!