Både Sverige och Danmark tillhör de länder som har en väldigt låg förekomst av plötslig spädbarnsdöd. I Sverige inträffade det enligt Socialstyrelsen nio fall under 2021. Antalet har minskat kraftigt de senaste 30 åren, bland annat tack vare rekommendationer om att små barn bör sova på rygg och att föräldrarna ska undvika rökning.
Men det finns fortfarande frågetecken om varför vissa nyfödda barn drabbas. För att närma sig svaret har danska forskare analyserat uppgifter om omkring 2,5 miljoner födslar som ägde rum i Danmark mellan 1978 och 2018.
Ökad risk
Totalt avled 1 540 barn i plötslig spädbarnsdöd, även kallad SIDS, innan ett års ålder. Medianåldern för de som dog var 2,5 månader. När forskarna gick igenom uppgifter om syskon till dessa såg de att risken att syskonet också skulle drabbas av SIDS var fyra gånger högre än för andra nyfödda. Detta trots att forskarna tog hänsyn till faktorer som till exempel barnets kön. Sedan tidigare vet man att risken är något högre för pojkar.
När forskarna tog hänsyn till andra faktorer som kan påverka risken som mammans ålder, utbildningsnivå och hushållens ekonomi, var risken 3,5 gånger högre, enligt resultaten som publicerats i tidskriften Jama Network Open.
Miljö och gener
– Det här är en riskökning som har varit känd länge. Men studien visar att trots att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd glädjande nog fortsätter att sjunka så finns den här ökade risken för syskon, säger Bernt Alm, docent och barnläkare, som forskar om plötslig spädbarnsdöd.
Forskarna kan utifrån studien inte svara på varför det är så, men skriver att det troligen handlar om genetik, miljö eller en kombination av dessa. Senare års genetikforskning har identifierat vissa förändringar som är vanligare hos barn som dött av SIDS, men det tycks röra sig om många olika förändringar som kan öka risken snarare än en eller ett par.
– Det mesta tyder på att förklaringen är multifaktoriell., säger Bernt Alm.
– Andra faktorer vi vet kan påverka risken är för tidig födsel och låg födelsevikt som också kan vara ärftliga. Men det har man inte tagit hänsyn till i studien, säger han.
Forskarna bakom studien skriver att även om antalet som drabbas av plötslig spädbarnsdöd sjunker så är det viktigt att fortsätta forska om de bakomliggande orsakerna.