Erfarna kirurger gav inte bättre resultat

Risken för män att drabbas av urinläckage efter en prostataoperation är inte högre om kirurgen som opererar är mindre erfaren, enligt en svensk studie.

Patienter som opererats av mindre erfarna kirurger löpte inte högre risk att drabbas av urinläckage än de som opererats av mer erfarna. Arkivbild

Patienter som opererats av mindre erfarna kirurger löpte inte högre risk att drabbas av urinläckage än de som opererats av mer erfarna. Arkivbild

Foto: Jack Mikrut/TT

Sjukvård2022-09-13 07:42

Forskare i Göteborg har analyserat resultat från drygt 4 650 svenska patienter som opererats för prostatacancer under tre år. Patienterna har också svarat på en enkät om eventuella svårigheter med urinläckage ett år efter operationen, rapporterar Dagens Medicin.

Överlag var det 14 procent som hade urinläckage. Men forskarna fann inget samband mellan risken för detta och hur många årliga operationer som kirurgen hade gjort under perioden.

Totalt 83 kirurger svarade för operationerna i studien och andelen patienter som hade urinläckage varierade mellan 0 till runt 40 procent för varje enskild kirurg. Alla patienter hade opererats med robotassisterad titthålsoperation.

– Vid prostatacanceroperation kan det vara en svår balans mellan att minimera risken för biverkningar och samtidigt minimera risken att man lämnar kvar tumörvävnad hos patienten, säger Rebecka Arnsrud Godtman, en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Hon säger att budskapet från studien är att man på varje sjukhus måste följa upp resultaten för varje kirurg och sträva efter ständig kvalitetsförbättring och att det är viktigt att alla sjukhus skapar rutiner för detta och att patienter verkligen rapporterar vilka biverkningar de har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!