– Vi har fått veta att det finns avdelningar där arbetsgivare har en plan att låta undersköterskor dela ut läkemedel till patienterna. Det handlar även om narkotikaklassade läkemedel och sådana som ges intravenöst, alltså direkt i blodet, säger Anna Tjus, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen.
Vanligt i äldreomsorgen
Att sjuksköterskor och läkare överlåter vissa läkemedelsuppgifter till annan personal – så kallad delegering – är ingenting nytt. En stor del av äldreomsorgen bygger på att till exempel undersköterskor kan ge mediciner till de äldre.
Sedan 2015 är det tillåtet att delegera även på sjukhus och vad som gäller finns reglerat i föreskrifter från Socialstyrelsen. Det som Vårdförbundet nu reagerat på är att delegeringen har ändrat karaktär och blivit allt vanligare även inom slutenvården på sjukhus.
Medlemmar hör av sig och upplever att de pressas av sina arbetsgivare att lämna ifrån sig uppgifter som att ge cytostatika eller blanda läkemedel till små barn, till andra yrkesgrupper.
– Vi menar att det inte är förenligt med kraven på en god och säker vård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Lösa personalbrist
Att delegering sprider sig till sjukhusen är enligt Vårdförbundet ett sätt att försöka lösa bristen på sjuksköterskor. Genom att låta undersköterskor hantera fler läkemedelsuppgifter ska sjuksköterskorna kunna ansvara för fler patienter.
– Men när någonting går snett, till exempel att en patient får för hög dos eller fel läkemedel, då är det sjuksköterskan som delegerat som står ytterst ansvarig, säger Anna Tjus.
Ulrika Hedelind är ordförande i Vårdförbundet Örebro och berättar om sjukhusavdelningar där ledningen vill att undersköterskor ska ge intravenösa läkemedel, ett förslag som dock stoppats.
– Men bara det att det kommer på tal är fel. Det handlar om läkemedel som går direkt ut i blodet och där en sjuksköterska behöver följa förloppet. Det finns andra uppgifter som är betydligt bättre att plocka bort från dem, säger hon.
Skärpa föreskrifterna
Det finns inga siffror på om delegeringen har ökat på sjukhus, men Vårdförbundet anser att trenden är tydlig.
Sineva Ribeiro understryker att det är en stor fördel att arbeta i team inom vården, men att sjuksköterskelegitimationen finns där av en anledning.
– Delegering ska inte ske på grund av att det är personalbrist, men vi befarar att det är just det som sker nu. Som det ser ut nu är patientsäkerheten hotad.
Nu vill Vårdförbundet att Socialstyrelsen skärper sina föreskrifter så att delegering inte är möjlig på samma sätt som nu, och håller på att ta fram ett förslag på hur föreskrifterna skulle kunna ändras.