Färre förlossningsskador med två barnmorskor

Med två barnmorskor på plats under förlossningens slutskede minskar risken för allvarliga bristningar hos den födande kvinnan, enligt ny forskning. –Nu är det upp till klinikerna, säger Christine Rubertsson, barnmorska och professor vid Lunds universitet.

Av kvinnor som fick ha två barnmorskor på plats under krystningsskedet fick 3,9 procent allvarliga bristningsskador. I gruppen med en barnmorska på plats fick 5,7 procent sådana skador. Arkivbild.

Av kvinnor som fick ha två barnmorskor på plats under krystningsskedet fick 3,9 procent allvarliga bristningsskador. I gruppen med en barnmorska på plats fick 5,7 procent sådana skador. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukvård2022-03-16 09:29

Studien har pågått vid fem svenska sjukhus och resultaten publiceras nu i tidskriften The Lancet.

— Vi har genomfört studien utan extra resurser, vilket innebär att vi nu kan fortsätta att utveckla arbetssättet att ha två barnmorskor närvarande i slutskedet, säger Christine Rubertsson, barnmorska och professor vid Lunds universitet, som är huvudansvarig för studien.

Inför förlossningen lottades förstföderskor som valt att medverka i studien in i två grupper. Den första, bestående av 1 546 kvinnor, hade två barnmorskor hos sig under krystningsskedet. Den andra gruppen, med 1 513 kvinnor, hade en barnmorska närvarande.

Påverkar livskvaliteten

I gruppen med en barnmorska i slutskedet drabbades 5,7 procent av allvarliga bristningar. Sådana så kallade sfinkterskador innebär att ändtarmsmuskeln påverkas. Av kvinnorna som assisterades av två barnmorskor drabbades 3,9 procent, av sådana skador. Det motsvarar en minskning med 30 procent.

En allvarlig bristning kan leda till långvarig smärta, att kvinnan får svårt att hålla avföring och gaser och i vissa fall även urininkontinens samt negativ påverkan på sexlivet.

— Sfinkterskador kan ha inverkan på kvinnornas livskvalitet och att minska risken för dem är viktigt. För de förlossningsavdelningar som inte har infört det arbetssättet finns nu evidens för att det har effekt. Nu är det upp till klinikerna att göra det, säger Christine Rubertsson.

Ingen skillnad för barnen

Varför närvaron av två barnmorskor minskar de allvarliga bristningarna kan det finnas flera förklaringar till, enligt Christine Rubertsson. Den extra barnmorskan kan till exempel assistera den första, kommunicera med den födande kvinnan och ha kolla på barnets hälsa genom att tolka CTG-kurvor.

— Det finns finns bevis för att om man håller en varm handduk mot mellangården i slutskedet av förlossningen så minskar risken för allvarliga bristningar. Är man två barnmorskor kan den ena göra det, säger hon.

Forskarna undersökte även andra utfall för kvinnan och det nyfödda barnets hälsa men såg inga skillnader mellan grupperna.

Att 63 procent av de kvinnor som tillfrågades om att delta i studien tackade ja pekar enligt Christine Rubertsson på att kvinnor är angelägna om att det forskas på området.

— Även barnmorskorna har varit väldigt angelägna och ställt upp, trots att arbetsbelastningen för barnmorskor är hög, säger hon.

Studien pågick 2018–2020 vid förlossningsavdelningar i Lund, Malmö, Solna, Huddinge och Karlstad.

Christine Rubertsson, professor vid Lunds universitet.
Christine Rubertsson, professor vid Lunds universitet.
Förlossningsskador

Under 2020 var det 2,5 procent av alla som födde barn som drabbades av allvarliga bristningar enligt Socialstyrelsens statistik. Det var den lägsta siffran sedan toppen på kurvan år 2004.

Vanligast är det hos förstföderskor. Där drabbas 4,5 procent. För omföderskor är siffran 1 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!