Fler fick nytt hjärta 2021

Efter en dipp under 2020 ökade antalet hjärttransplantationer förra året i Sverige. Totalt fick 66 vuxna ett nytt hjärta, tolv fler än året före.

Att 2021 var ett rekordår för organdonationer kan vara en av förklaringarna till att också hjärttransplantationerna blev fler. Arkivbild.

Att 2021 var ett rekordår för organdonationer kan vara en av förklaringarna till att också hjärttransplantationerna blev fler. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Sjukvård2022-02-14 19:56

I Sverige utförs hjärttransplantationer till vuxna bara på Skånes universitetssjukhus i Lund och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 2021 fick 36 patienter nytt hjärta i Lund och 30 i Göteborg.

Att 2021 var ett rekordår för organdonationer kan vara en av förklaringarna till att också hjärttransplantationerna blev fler. Men det finns inget enkelt samband, understryker Johan Nilsson, överläkare inom thoraxkirurgi i Lund.

Avgörande är också vilka som väljer att donera sina organ – ju äldre donatorn är, desto större är risken för komplikationer efter en hjärttransplantation och därför används i praktiken inte hjärtan från personer över 70 år.

Utvecklingen mot en mer nationell matchning mellan donatorer och mottagare har i Lunds fall bidragit till att fler kunnat få ett nytt hjärta.

Exempelvis matchas yngre hjärtpatienter nu med yngre donatorer från hela landet i stället för bara det regionala donationsområdet. Detsamma görs med hjärtpatienter som det är svårt att hitta nytt hjärta till på grund av immunologiska problem.

– Det finns en liten grupp patienter som har väldigt mycket antikroppar och för dem är det svårt att hitta organ, vi får vänta väldigt länge. Där tittar man nu på hela Sverige som donationsområde, säger Johan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!