– Vi ska kraftsamla för att återstarta, säger ordförande Anna-Lena Danielsson (S) på en pressträff vid 17-tiden på tisdagen.
– Vi ska skyndsamt jobba med en upphandling så att vi snabbt kan få fram en lösning för verksamheten i Lycksele.
Regionen har tidigare berättat att förlossningsavdelningen på Lycksele lasarett, som varit tillfälligt stängd sedan den 19 december, inte skulle kunna öppna igen som planerat den 23 januari. Det saknas helt enkelt personal.
Tisdagens beslut i nämnden innebär att regionen ska upphandla en konsultlösning för att bemanna Lycksele BB så snart som möjligt.
– När vi inte får tag i personal prövar vi nu att via bolagen få in en stafettlösning som bygger på att man tillhandahåller ett helt team, säger Kjell Bäckman (V), andre vice ordförande i nämnden.
Mellan 50 och 80 miljoner
Hur mycket upphandlingen kommer att kosta är oklart. Dagens kostnad på 17 miljoner kronor om året för förlossningen kommer att stiga rejält. Kostnaden beräknas landa på mellan 50 och 80 miljoner kronor.
När avdelningen kan öppna med inhyrd personal är också oklart.
– Det är svårt att spekulera i. Det blir svårt att få någon att sätta igång och bemanna redan före sommaren, säger Bäckman.
Politikerna betonar att stafettlösningen kommer, när den är på plats, vara tillfällig och målet är att i framtiden kunna driva förlossningen i egen regi.
"Inga andra idéer"
Att stänga permanent har aldrig varit ett alternativ, enligt politikerna.
– Vi har aldrig tänkt oss något annat. Det finns inga andra idéer, säger Kjell Bäckman.
På tisdagens nämndmötet togs även ett yrkande upp om att tillsätta en projektgrupp för att arbeta efter den så kallade Lyckselemodellen, barnmorskeledd förlossning.
– Så att det ska bli attraktivt både att bli förlöst i Lycksele och att börja jobba i Lycksele, säger Anna-Lena Danielsson.
Hot mot akutverksamheten
Västerbottens Läkarförening beskriver turerna kring förlossningen som ett hot mot hela sjukhuset. Skulle BB försvinna helt kan det innebära att hela akutverksamheten rasar
– Nu tittar vi historiskt på andra ställen. Om BB och gyn försvinner då blir det mindre skäl att hålla en jourlinje på narkosen öppen och du kan börja tappa narkosläkare. Om så sker då minskar möjligheten till kirurgi och ortopedi, det ena ger det andra och man måste vara vaksam på den utvecklingen, säger föreningens ordförande Cecilia Nordenson till Folkbladet.
Bemanningsföretaget Svea Work, som redan arbetar med rekrytering till lasarettet, uppskattar att det skulle kosta tre miljoner kronor per månad att driva förlossningen i Lycksele.
– Det går att rekrytera till Lycksele. Men jag tror vi skulle behöva dubbla ersättningarna vi betalar idag för att lyckas, säger Linnéa Kvarnberg, konsultchef på bemanningsföretaget, till SVT Västerbotten.