Gav spermier till forskning – tre blev pappor

Minst tre värnpliktiga som deltog i ett forskningsprojekt på 1960- och 70-talet har blivit ofrivilliga pappor. De bidrog med spermier som dna-tester visar användes till insemination vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Spermier som används vid assisterad befruktning syns på en dataskärm. Arkivbild.

Spermier som används vid assisterad befruktning syns på en dataskärm. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Sjukvård2023-10-25 06:55

Uppdrag granskning har kontaktat 256 män som gjorde lumpen vid Stabs- och sambandsskolan i Uppsala under perioden. 17 av dem donerade sperma mot ersättning till ett projekt som undersökte möjligheterna att frysa spermier. Alla utom en är övertygade om att spermierna bara skulle användas till forskning.

Men dna-tester visar att minst tre är biologiska pappor till ett eller flera barn som kommit till via insemination på sjukhuset.

– Vi har blivit förda bakom ljuset. Så var det med den forskningen, säger en före detta värnpliktig som blivit biologisk pappa utan vetskap.

Den ansvarige för spermieforskningen var också fertilitetsläkare och jobbade med inseminationer på kvinnokliniken. Han är nu avliden.

– Man blir upprörd och tror inte riktigt att det kan vara sant, säger Anna-Karin Wikström, forskningsdirektör vid Akademiska sjukhuset, till Uppdrag granskning.

– Det kan vara så att man har följt den tidens lagar och regler, men man tycker fortfarande att det är otroligt oetiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!