Enligt siffrorna i Giftinformationscentralens kommande årsrapport krävdes sjukhusvård i 105 fall förra året – det högsta antalet hittills.
– Det gäller flera fall där man tagit in grillen inomhus efter att man lagat mat på den för att värma upp hemmet, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen.
Orsaken till förgiftningarna är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig vedeldning. När det eldas felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation, fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till syrebrist.
– När vi kollade närmare på statistiken under en kort period från 1 september till januari har vi haft många fall där orsaken till förgiftningarna berott på felaktig användning av grillar, element, gasol och eldning med ved i hemmet. I fyra allvarliga fall har personer fått behandlas i tryckkammare, säger Peter Hultén.
Risk för dödsfall
– När det blir en liten pyrande brand bildas kolmonoxid. Har man då en dålig ventilation finns det en risk att man blir förgiftad, fortsätter han.
Symtomen på kolmonoxidförgiftning beror på mängden kolmonoxid i luften och hur länge man har vistats i rummet. Några vanliga symtom vid lindrig kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och hjärtklappning.
– Det finns en risk att man dör, säger Peter Hultén.
Ventilationen viktig
För att undvika förgiftning är det viktigt att se till att ventilationen är bra, att veden är torr och att inte använda utomhusprodukter inomhus, exempelvis grill eller värmeaggregat.
– Om man nu tar in en kolgrill i rummet så finns en överhängande risk att drabbas om man är i rummet. Blir man drabbad ska man ta kontakt med sjukvården. Har man kraftig huvudvärk så ska man åka till sjukhus, säger Hultén.