Att tvätta hjärnan med en vätska som är 37 grader i stället för 22 är enkelt och kan förbättra för både patienter och sjukvården. Det visar sig minska risken för en omoperation rejält.
– Idén kom en natt när jag stod och spolade en hjärna. Det slog mig att det borde vara bättre med lite varmare vätska, säger Magnus Tisell, docent och neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.
Hjärntvätten görs i samband med en operation på patienter som fått en blödning mellan hjärna och skallben. Det är den allra vanligaste hjärnoperationen i Sverige. Främst är det äldre som drabbas efter ett lättare slag mot huvudet.
– Det kan vara att man slagit i en skåpdörr eller en bildörr, det behövs inga kraftiga slag. Det har att göra med att hjärnan skrumpnar och blir mer känslig med åldern och att blodförtunnande läkemedel är vanligt i gruppen, säger Magnus Tisell.
Patienter lottades
När han började undersöka saken tillsammans med bland andra doktoranden Andreas Bartley, även han neurokirurg på Sahlgrenska, visade det sig att det inte fanns några riktlinjer eller vetenskapliga studier på vilken temperatur som var mest optimal. Han och hans kollegor kontaktade de två andra neurokirurgiska klinikerna som utför samma typ av operation och startade en studie.
Operationen går ut på att ett hål borras i skallbenet och inflammatorisk vätska och blod som samlats töms ut. Efteråt är det viktigt att skölja rent med spolvätska på hjärnytan, annars finns risken att blodrester växer till sig och orsakar återfall. Om vätskan inte tas bort kan det leda till bland annat huvudvärk, förvirring och balansproblem.
I den aktuella studien, som publicerats i tidskriften JAMA Neurology, ingick totalt 541 patienter som i genomsnitt var 76 år gamla. De lottades till att antingen få 37- eller 22-gradig spolvätska under operationen. Bland dem som fick rumstempererad spolning behövde 14 procent opereras igen inom ett halvår. I gruppen som fick kroppstempererad spolning var motsvarande andel 6 procent.
– Det är en väldigt enkel åtgärd, det behövs i princip en doppvärmare och ett vattenbad, och den kan minska risken för omoperation i en skör patientgrupp.
Fler kommer slå i huvudet
Färre omoperationer skulle också minska trycket på sjukvården. Ingreppet är den allra vanligaste hjärnoperationen i Sverige och mellan 10 och 20 procent behöver opereras igen. Antalet operationer av den här typen har också ökat kraftigt i takt med att vi blir äldre.
– Många äldre är också fysiskt aktiva, åker skidor och rör på sig på andra vis. Det ökar risken för att slå i huvudet.
Varför den högre temperaturen är mer gynnsam vet inte forskarna. Men de resonerar att det kan handla om att den bättre löser blodrester och har en positiv effekt på koagulationen, blodets förmåga att levra sig.
Att höja spolvätsketemperaturen är enligt forskarna också en åtgärd som lätt kan tillämpas även i resursknappa låginkomstländer