Tvingades sova i tv-rum – Bup i Malmö risas

Bup i Malmö fick inte plats med akut- och slutenvårdpatienter som därför tvingades sova i ett tv-rum. Nu kritiseras man av Ivo, som konstaterar att överbeläggningen stred mot sjukvårdslagen.

Ivo kritiserar Bup i Malmö för överbeläggning. Arkivbild.

Ivo kritiserar Bup i Malmö för överbeläggning. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sjukvård2021-11-21 22:20

Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö har en akutmottagning och en avdelning för slutenvård. Under sommaren slogs de två ihop, något man brukar göra eftersom trycket normalt brukar vara mindre då jämfört med resten av året.

Men denna sommar blev det tvärtom – fler behövde plats samtidigt som sammanslagningen innebar färre platser, rapporterar Sydsvenskan

Egentligen kunde man bara erbjuda plats till tolv patienter åt gången. Men fler än så togs in och som mest var det 17 patienter på avdelningen vilket innebar att några fick ligga på madrasser i ett tv-rum.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterar att Bup Malmö brutit mot sjukvårdslagen som slår fast att "där det bedrivs sjukvårdsverksamhet ska det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges."

Myndigheten konstaterar samtidigt att inga barn har nekats vård och att Region Skåne har vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Bup Malmö hotas sedan tidigare av vite på 100 000 kronor för brister i arbetsmiljön sedan Vårdförbundet lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!