Tillfälliga satsningar som kömiljarder får kritik av experter och vårdprofession som TT har pratat med. De vill i stället se långsiktiga satsningar på arbetsmiljön. Nu säger socialminister Lena Hallengren att staten kan komma att bidra till att få personal att stanna kvar.
– Vi har tillfört 20 miljarder det gångna året till regioner och kommuner för att korta köer, utföra fler operationer och öka tillgängligheten. Naturligtvis behöver det arbetet fortsätta, även om jag vill understryka att åtta av tio svenskar bor i en region som styrs av moderater och kristdemokrater som också måste se till att prioritera och använda de resurser man har på rätt sätt.
Utveckla arbetsmiljö
TT: Om ni får makten, blir det resurstillskott då?
– Vi ser framför oss att vi fortsätter att prioritera välfärden i regeringsställning, men det är viktigt att vi också styr i regionerna så att de resurser vi avsätter går till det som det är tänkt.
TT: Hur ska ni se till att medel inte går till tillfällig hyrpersonal?
– Den frågan är otroligt svår att svara på. Det är någonting jag möter överallt i den svenska i sjukvården. En otrolig frustration över att personal slutar, går till ett hyrbolag och får dubbla eller trippla lönen. Ett svar är förstås att man måste fortsätta utveckla arbetsvillkor och arbetsmiljö så att man vill stanna kvar. Kan staten bidra i det arbetet kommer jag absolut att göra det.
Måste finnas personal
TT: Vill du öka antalet slutenvårdsplatser nationellt?
– Vad vi säger är att det ska finnas personal som kan göra ett gott jobb och att vi på nationell nivå ska se till att vi samarbetar när det gäller hur mycket personal det ska finnas. Vi har ett nationellt vårdkompetensråd som arbetar med att både kartlägga hur behoven ser ut i dag och framöver. I slutändan är det ju personal det handlar om. Vårdplatser är inte en säng eller ett rum utan det är personal som ska bemanna.