Kungsberget tvingas skjuta fram skidpremiären

Trots ett plötsligt snöfall förra helgen tvingas Kungsbergets skidanläggning att skjuta på datumet för premiäråket. Men andra skidanläggningar hoppas kunna öppna som planerat.

Det blir en senare öppning av backarna i Kungsberget än planerat. Arkivbild.

Det blir en senare öppning av backarna i Kungsberget än planerat. Arkivbild.

Foto: Kungsberget

Skidor2022-11-26 18:49

I fredags meddelade Branäsgruppen att de skjuter fram öppnandet av liftar och pistar i Kungsberget i Gästrikland. Planen var att öppna den 3 december – nu blir det den 17 december i stället. Anledningen är det milda vädret.

"Vi använder endast luft och vatten för att producera snö. Det behövs ungefär 3 minusgrader och låg luftfuktighet i tre sammanhängande dygn för att producera tillräckliga snömängder. Men som prognosen ser ut i dagsläget kan vi inte garantera att nedfarterna är åkbara nästa helg", säger Stefan Alanärä, teknisk chef på Branäsgruppen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Branäsgruppen meddelat att anläggningen Vallåsen i Halland är under försäljning och inte kommer att öppna denna vinter. Anläggningen i Branäs i Värmland ska däremot öppna enligt plan den 16 december.

Även andra anläggningar som TT varit i kontakt med säger att de planerade premiärerna ligger kvar. Många öppnar veckan före jul, Romme Alpin nära Borlänge den 22 december till exempel. Skistars backar i Vemdalen i Härjedalen öppnar redan den 26 november.

– Vi har kunnat producera snö och det har också kommit en del natursnö, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Skistar.

Sälen i norra Dalarna drar i gång den 2 december och jämtländska Åre den 8. Järvsö i Hälsingland meddelar att man planerar att öppna den 22 december.

– Vi öppnar den 21 december, det kan till och med bli tidigare, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll, också det i norra Dalarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!