Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det "tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet".
I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.
Inte påverka negativt
Samtidigt klargör regeringen att: "Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för."
Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.
När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.
"Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden", säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.
Skogsägarna positiva
Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna, välkomnar nyheten:
"Vi tycker det är positivt att regeringen har lyssnat på skogsägarna och LRF genom detta förslag. Under våren samlades även riksdagen i en majoritet för att kompensera svenska skogsägare för granbarkborreskador", säger han i en skriftlig kommentar.
"Nu hoppas vi att Naturvårdsverket föreslår åtgärder som kompenserar skogsägare som drabbas när åtgärder inte genomförs i skyddade områden", avslutar Christensson.