Ännu oklart med studentfirande på friskolor

Kommunala gymnasieskolor på Stockholm och Gotland har ställt in sina studentfiranden. Men elever på Sveriges största friskolor lever fortfarande i ovisshet.

Kommunala skolor i Stockholm uppges ställa in studentfirandet i år. Arkivbild.

Kommunala skolor i Stockholm uppges ställa in studentfirandet i år. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skola och utbildning2020-04-14 13:55

Friskolornas riksförbund har inga riktlinjer, utan det är upp till varje enskild huvudman att fatta beslut om hur det blir med utspring och flakåkning. Sveriges största skolkoncern Academedia har inte fattat något centralt beslut.

– Det är ett speciellt läge med en traditionstyngd högtid och vi har inte fattat något beslut än. Men vi följer de rekommendationer och riktlinjer som finns, säger Roger Karlsson, utbildningsdirektör för Academedia-ägda NTI-gymnasiet, med 28 skolor.

En klass i taget

Thoréngruppen, som driver 32 gymnasieskolor, hoppas kunna hitta en lösning tillsammans med skolornas elevråd.

– Vi diskuterar med dem för att se vad det går att hitta för lösningar, om det nu inte går att genomföra studentfirandet som vanligt, säger informationschef Niklas Westman.

Friskolekoncernen Jensen Education, med 14 gymnasieskolor, har inte heller tagit ett beslut än.

– Vi hoppas verkligen kunna göra något högtidligt på skolan för våra studenter. Kanske kan vi fira en klass i taget utan anhöriga. Men vi följer förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer och eventuellt kommer det även riktlinjer från Skolverket i frågan, säger Sara Taflin, skolchef för Jensen Educations gymnasium.

Innovativa sätt

Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, har tidigare sagt till TT att han hade avblåst studentfirandet om han varit rektor. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att fester ska undvikas "ett bra tag framöver", men med tillägget att han tror att det finns innovativa sätt att hålla studentfiranden utan att öka smittspridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!