Expert: Tre viktiga tips inför högskoleprovet

Mindre än ett dygn kvar till högskoleprovet. Känner du paniken stiga i takt med den tickande klockan? Sophie Terstad Ollén har fått maxresultatet 2,0 två gånger om och har även skrivit en bok med tips på hur du bäst klarar provet. Här är hennes råd till alla sista minuten-pluggare.

Sophie Terstad Ollén, 30 år från Eskilstuna, arbetar som barnläkare. Hon är en av dem som lyckats få 2,0 på högskoleprovet, inte bara en utan två gånger.

Sophie Terstad Ollén, 30 år från Eskilstuna, arbetar som barnläkare. Hon är en av dem som lyckats få 2,0 på högskoleprovet, inte bara en utan två gånger.

Foto: Privat

Skola och utbildning2020-10-24 13:05

– Man kan ändå hinna förbereda sig något, även om det bara är en dag kvar. Det är bättre än inget, säger Sophie Terstad Ollén på telefon från hemstaden Eskilstuna.

Hela fyra gånger har hon skrivit högskoleprovet, varav två gånger med det allra högsta resultatet: 2,0. Med sina kunskaper i rockärmen har Sophie Terstad Ollén, tillsammans med sin man David Terstad, skrivit boken "Så får du bättre resultat på högskoleprovet" – och även undervisat i högskoleprovskurser.

Den som sitter på kammaren och behöver sista minuten-plugga inför söndagen bör har tre saker i åtanke, enligt experten själv:

1: Kolla på gamla prov

– Om du inte har gjort högskoleprovet förut: titta igenom gamla prov så vet hur det är upplagt och förstår hur dagen kommer att se ut på ett ungefär. Fundera då igenom hur du vill disponera din tid, det är något som kan ge resultat.

2: Bäst och snabbast först

– Fundera även över vad du är bäst på. Det finns flera olika delar i samma block och då är det väldigt synd om man inte hinner med sin starkaste del. Så se till att börja med det du är bäst på, helt enkelt.

– Dessutom är det lite olika hur mycket poäng per tid man kan få. Exempelvis ger orddelen poäng väldigt snabbt, så det är också bra att hinna med.

3: Penna, lunch och andra nödvändigheter

– Få koll på allt det där praktiska runt omkring. Hur hittar jag till provlokalen? Har jag med mig penna? Var ska jag äta lunch? Så slipper du oroa dig över sådana saker.

– Annars är det bara att göra det bästa man kan. Mest troligt får man en ny chans nästa termin.

Fakta: Högskoleprovet

Efter många turer blev det till slut klart: höstens högskoleprov år 2020 ska hållas, trots coronapandemin. Men platserna har begränsats, och enbart 27  600 får chansen att skriva provet.

Endast personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet får delta i höstens prov.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!