– I en lokal i Uppsala fick provet ställas in. Det gick inte att få fram en provledare i samband med sjukdom. 15 personer fick därmed inte skriva provet, men vi får på alla sätt försöka se om vi kan få fram platser till dem i maj, säger den nationelle provsamordnaren Peter Honeth.
Planeringen och säkerhetsåtgärderna inför vårens högskoleprov har varit omfattande. Men blir en provledare sjuk tätt inpå och inhopparen inte hinner komma på plats är det inte annat att göra än att ställa in. Provet ska ju påbörjas exakt samma minut i hela landet, förklarar Honeth.
– Jag beklagar självklart att de här 15 individerna inte fick skriva i dag, men vi ska som sagt försöka ordna så att de kan skriva senare, i maj.
Okänt antal kom
I alla andra salar på alla andra orter kom provet i gång som planerat. Men hur många av de närmare 30 000 anmälda som infann sig är inte känt. Sannolikt har ett antal fått stanna hemma på grund av symptom.
– Det vet vi först i efterhand. Det är så många skrivlokaler att det inte går att få den siffran förrän senare, säger Honeth.
I vilken utsträckning provledare fått avvisa eventuellt hostiga eller hängiga personer är inte heller känt ännu.
– Man kan inte utesluta att det varit något sådant någonstans, men det har i vart fall inte lett till att man behövt ställa in eller vända sig till UHR, säger Honeth.
Munskydd
I upplägget ingår att vårens provskrivare är uppdelade på två datum, så att de antingen skriver i dag eller den 8 maj. Detta för att kunna placera deltagarna med avstånd i provsalarna. När Folkhälsomyndigheten nyligen krävde minst två meter mellan deltagarna flyttades 2 000 anmälda i Stockholm, Göteborg och Uppsala till nästa provtillfälle.
Provskrivarna rekommenderas också att bära munskydd.
– Det är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, på liknande sätt som i kollektivtrafiken.Vi vet att det tyvärr är många som inte följt den rekommendationen och det kommer nog att finnas exempel även på högskoleprovet, säger Honeth.
Men han känner sig ändå lugn.
– Ja, så lugn och trygg man kan vara i en pandemi. Det har vidtagits ett antal åtgärder och de har skärpts ytterligare sedan i höstas. Vi har hela tiden byggt rekommendationerna på dialog med Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsläkare, säger Honeth.