Redan i torsdags kom indikationer på att höstens högskoleprov ska genomföras – men att det blir först i kvarn som gäller. Det blir nu verklighet, uppger provsamordnaren Peter Honeth.
Regeringen genomförde på fredagen en förordningsändring för att Universitets- och högskolerådet (UHR) ska kunna begränsa antalet som får skriva högskoleprovet i höst. När ändringen träder i kraft på måndag kommer UHR att fatta det formella beslutet om att begränsa antalet och ge ett högskoleprov i höst, säger Peter Honeth.
– Det innebär att det blir ett högskoleprov den 25 oktober, men det blir ett begränsat antal som får skriva det, 27 600 personer.
Det är drygt hälften jämfört med förra hösten, men något mer än vad som angavs i Honeths underlag, som TT rapporterade om under gårdagen. Lärosäten runt om i Sverige har även fått komma med synpunkter på förslaget.
Begränsat antal platser
Regeringen har sedan tidigare beslutat att det endast är personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet som får delta i höstens prov.
Peter Honeth betonar att hela utgångspunkten till varför man gör detta "extraordinära" är för att kunna ge möjlighet till dem som verkligen behöver ett högskoleprov för att kunna söka till vårterminen.
– Avsikten är inte att det ska vara ett prov som alla skriver bara för att man tycker det är roligt eller värdefullt, utan det är för dem som verkligen behöver det inför våren.
Varje högskola kommer därmed att ha ett begränsat antal skrivplatser.
– Det betyder att när varje högskolas antal når taket stängs möjligheterna att ansöka vid just den högskolan. Det kan då komma att ske vid olika tidpunkter.
TT: Ser ni en risk med att det kommer uppfattas som orättvist?
– Ja, det är inte problemfritt att göra på det här sättet. Klart det hade varit önskvärt att ge möjlighet till alla, men då hade det inte blivit något prov, säger Peter Honeth.
Förslaget har tagits emot med "väldigt skiftande entusiasm" från lärosätena, men samtliga har gått med på att genomföra provet, säger han.
– En del är inte alls glada att det här görs över huvud taget, det måste sägas. Men alla har ändå lojalt ställt upp i det här läget. Det antal som kommer fastställas för varje anordnare har accepterats, och några har till och med sagt att de kan ta lite mer än mitt ursprungliga förslag.
"Orolig för personal"
Från lärosätena har man lyft oro kring den korta tid man har att förebereda sig på, säger Peter Honeth.
– Det är väldigt kort tid att ordna fram lokaler. Men framför allt är man orolig för personal, eftersom det är väldigt många som medverkar och som måste utbildas.
Lärosätena är även väldigt noga med att understryka att det görs smittskyddssäkert, säger Honeth.
– Där har man ställt ett antal frågor och bett om svar på. Det viktigaste är naturligtvis att begränsningarna gör att man kan ha betydligt glesare mellan skrivboren.
I dag ser smittskyddsläget relativt gynnsamt ut, men om det skulle ändras generellt eller lokalt går det inte att garantera att smittskyddsmyndigheterna inte stoppar provet, säger Honeth.
– Men som det ser ut i dag finns det inget som talar för att det inte skulle gå att genomföra. Men man måste vara medveten om att vi självklart måste följa utvecklingen.
Anmälan till provet är öppen 25 september–1 oktober.