Majoritet av lärare vill se enat fackförbund

Lärare vill se en ihopslagning av de två nu existerande fackförbunden, visar en opinionsundersökning. Och snart kan saken bli verklighet när de två konkurrerande fackförbunden har kongresser i september.

En majoritet av Sveriges lärare vill se ett enat fackförbund, jämfört med hur det ser ut i dag där det finns två konkurrerande fackförbund för lärare, visar en enkät. Arkivibld.

En majoritet av Sveriges lärare vill se ett enat fackförbund, jämfört med hur det ser ut i dag där det finns två konkurrerande fackförbund för lärare, visar en enkät. Arkivibld.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skola och utbildning2020-08-31 06:05

En majoritet av Sveriges lärare vill att de två lärarfackförbunden, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund (LR), ska slås i hop. Det visar en Kantar Sifoundersökning som tidningen Läraren beställt. Totalt vill 63 procent av de tillfrågade i enkäten att de två fackförbunden ska bli ett.

Och snart kan det också bli verklighet. På respektive fackförbunds kongress ska frågan behandlas om en utredning ska startas att skapa en gemensam organisation.

– Vår ambition är att det skapar en styrka hos hela kåren med en organisation. En splittrad profession gör att vi frivilligt skänker bort maken, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, till TT.

Konkurrenter

Hon pekar på att arbetsgivare och politiker historiskt kunnat spela ut de två fackförbunden mot varandra. Samtidigt är det hela tiden huggsexa om medlemmar fackförbunden emellan.

Sifoundersökningen visar att lärare i båda fackförbunden är positiva till en ihopslagning. Men trots det syns skillnader. 81 procent av de tillfrågade i Lärarförbundet är positiva till en sammanslagning. Den siffran ligger på 50 procent bland de tillfrågade medlemmarna i LR. 4 procent i Lärarförbundet är negativt inställda till att förbunden går samman medan motsvarande siffra i LR ligger på 30 procent.

TT: Varför har man inte kunnat slå samman fackförbunden tidigare?

– Det är en relevant fråga. Det finns en massa anledningar till det men jag väljer att titta framåt och jag hoppas att vi får ett mandat att utreda en ihopslagning nu på kongressen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Finns oro

Hon anser att läraryrket står inför stora utmaningar framöver, vilket kräver stora resurser från facken. Något som i sin tur kräver fler medlemmar, vilket hon tror skulle underlättas om det bara fanns ett stort lärarfack.

Men det finns andra utmaningar om de två lärarfacken blir till ett. I enkätundersökningen har flera lärare uttryckt en oro att det kommer att bli svårare för de specifika yrkesgrupperna inom lärarkåren att få gensvar för sina behov.

– Vår ambition är att vi kan skapa en styrka hos hela kåren men även kunna klara av att driva de yrkesspecifika frågorna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén avböjer att kommentera siffrorna med hänsyn till den pågående kongressen som förbundet har.

Fakta: Så svarade lärarna i undersökningen

Vill du ha en ny organisation som samlar Sveriges lärare?

Vad anser du om förslaget att Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet tillsammans skulle skapa en ny organisation som samlar alla Sveriges lärare?

Alla lärare

Bra: 63%

Dåligt: 15%

Osäkra: 22%

Lärare i Lärarförbundet

Bra: 81%

Dåligt: 4%

Osäkra: 16%

Lärare i Lärarnas Riksförbund

Bra: 50%

Dåligt: 30%

Osäkra: 20%

Lärare som inte är med i något av facken

Bra: 56%

Dåligt: 9%

Osäkra: 37%

Skulle en ny organisation få större inflytande?

Alla lärare

Större: 71%

Mindre: 5%

Oförändrat: 22%

Medlemmar i Lärarförbundet

Större: 82%

Mindre: 3%

Oförändrat: 7%

Medlemmar i Lärarnas Riksförbund

Större: 62%

Mindre: 9%

Oförändrat: 19%

Ej medlem i något av lärarfacken

Större: 68%

Mindre: 4%

Oförändrat: 15%

Skulle en ny organisation få större möjlighet att påverka politiska förslag?

Alla lärare

Större: 67%

Mindre: 5%

Oförändrat: 17%

Medlemmar i Lärarförbundet

Större: 77%

Mindre: 4%

Oförändrat: 10%

Medlemmar i Lärarnas Riksförbund

Större: 58%

Mindre: 7%

Oförändrat: 25%

Ej medlem i något av lärarfacken

Större: 64%

Mindre: 5%

Oförändrat: 17%

Källa: Kantar Sifo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!