För att dämpa effekten av den stigande arbetslösheten som följt på pandemin har nämligen antalet studieplatser vid universitet och högskolor utökats med 12 000 i år. Och det har varit tydligt att intresset för högskolestudier – program eller kurser – varit ovanligt stort.
När anmälan stängde i april hade 407 000 personer sökt, en påtaglig ökning jämfört med 2019. Därefter har ytterligare 47 000 personer gjort en sen anmälan så att det totala antalet sökande ökat till 453 000.
Tre av fyra
När Universitets- och högskolerådet (UHR) nu gjort ett första urval kvarstod 404 000 som var behöriga för studier, alltså hade de rätta förkunskaperna. Och av dessa har tre fjärdedelar, eller nästan 307 000, fått det positiva beskedet att de antagits. Det är tio procent fler än vid första urvalet i fjol.
I likhet med tidigare år är kvinnorna i majoritet bland såväl de sökande som de antagna.
Det är särskilt antagningen till distansutbildning som ökar. Mer än 110 000 personer erbjuds plats, vilket är 19 procent fler jämfört med i fjol. Intresset för distansutbildning har ökat de senaste åren och intresset kan ha ökat ytterligare under coronapandemin, enligt UHR.
Alternativ finns
Alla som hoppats på en plats men står som reserv får vänta in nästa sortering. Först ska alla som antagits ge besked om de vill ha sin studieplats, vilket ska vara gjort senast den 24 juli. Den 30 juli får reserverna besked om de antagits i ett andra urval.
Vissa utbildningar, som läkarprogrammet, är redan översökta och har en lång rad reserver. Till andra utbildningar går det att göra en sen anmälan. På antagning.se fanns på onsdagen över 6 000 utbildningar öppna för sen ansökan. De flesta av dem är kurser, i allt från 1700-talslitteratur till äventyrspedagogik. Men det går också att söka till program, till exempel 3D-teknik och ämneslärarutbildning. Och mer kommer: den 15 juli öppnar nio av lärosätena för sen anmälan.