Skola lanserade falsk studie för elever

Föräldrar till barn på en skola i Göteborg uppmanades delta i en universitetsstudie, där en app skulle registrera deras barns levnadsvanor samt uppgifter om fysisk och psykisk ohälsa.

En skola i Göteborg lanserade en falsk studie för eleverna, där de skulle fylla i uppgifter om sina levnadsvanor i en app. Arkivbild.

En skola i Göteborg lanserade en falsk studie för eleverna, där de skulle fylla i uppgifter om sina levnadsvanor i en app. Arkivbild.

Foto: Erik Nylander/TT

Skola och utbildning2020-10-12 07:40

Men enligt Göteborgs universitet finns ingen sådan studie, skriver GT.

Däremot visade det sig att det privata bolag som säljer appen drivs av läkaren på skolan. Även andra skolor i Göteborg, där läkaren tidigare har arbetat, har fakturerats för att få använda appen. Läkaren uppger dock att den aktuella skolan inte kommer att faktureras något.

Från universitetets håll ser man allvarligt på vad man beskriver som en falsk studie i institutionens namn, och rektorn på skolan berättar för GT att de nu kommer att avbryta samarbetet. Skolläkaren själv anser dock att inget fel begåtts, utan säger att universitetets namn användes för att föräldrarna "skulle förstå att det är seriöst".

– Du vill ha det här till att jag är en elak kapitalist som tjänar pengar på barn. Det är jag inte. Jag försöker hjälpa barn och ungdomar. Det är min mission, säger skolläkaren till GT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!