Större andel elever gymnasiebehöriga

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper.

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Arkivbild

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Arkivbild

Foto: Jessica Gow/TT

Skola och utbildning2020-09-24 10:32

I år är 85,6 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasieskolans nationella program, visar färsk statistik från Skolverket. Det innebär en ökning med 1,3 procentenheter från föregående år.

"Det är glädjande att resultaten förbättras, trots pandemin och vårens utmaningar", säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Större andel flickor

Av de totalt 114 000 elever som gick ut årskurs 9 i våras är det en större andel behöriga flickor, 87 procent. Vilket innebär en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Pojkarnas behörighet ökade med 1,5 procentenheter till 84,3 procent.

"Att flickor generellt presterar något bättre än pojkar har varit konstant under en lång tid och mönstret ser likadant ut i andra länder. I Sverige har skillnaderna minskat och pojkarna har förbättrat sina resultat flera år i rad", säger Peter Fredriksson.

Elevernas behörighet skiljer sig även beroende på deras bakgrund. Statistiken visar att antal år i svensk skola påverkar behörigheten. Lägst behörighet har den grupp av elever som invandrat till Sverige under årskurs 6–9, andelen behöriga i denna grupp är endast 32 procent.

Föräldrars utbildning

"Skolorna behöver utveckla arbetet med att organisera och bedriva en undervisning som gör att fler elever som kommit sent in i det svenska skolsystemet lämnar grundskolan med behörighet att studera vidare", säger Peter Fredriksson.

Föräldrarnas utbildningsnivå är den faktor som har störst betydelse för elevernas resultat. Av de eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är 93 procent behöriga till något nationellt program jämfört med 77 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!