Kaos bröt ut i fredags när anmälningssajten till årets till högskoleprov öppnade. Rekordlånga köer, tekniskt strul med betalning och fusk fick tiotusentals svenskar att sitta i timmar och vänta på sin tur.
Universitets- och högskolerådet (UHR) bad om ursäkt, pausade anmälan och uppdaterade sajten till lördagen. Den långa kön avverkades och plötsligt var det ingen väntetid alls, med tusentals platser kvar att erbjuda. Under måndagen är läget detsamma: ingen kö och gott om platser.
Tusentals platser
Klockan 12 fanns över 4 000 provplatser kvar, berättar Karin Andrén på UHR:s presstjänst. Maxantalet i år är 27 600 platser.
TT: Har ni någon prognos på när platserna kan vara fyllda?
– Nej, det har vi inte. Om platserna fylls så stänger anmälan, annars är den öppen till och med torsdag den 1 oktober vid midnatt, säger Karin Andrén.
Anmälningstakten på söndagen var runt 70-80 personer per timme under eftermiddagen.
Varje lärosäte har ett maxtak på anmälningar. På måndag vid lunchtid var bara Högskolan i Halmstad och Linköpings universitet fullbokade.
Id-kort på skrivbordet
UHR har nu tagit fram riktlinjer för hur provet ska genomföras på ett smittskyddssäkert sätt. Dokumentet, som TT tagit del av, skickades ut till lärosätena förra veckan och innehåller flera rekommendationer.
Möblering i sick-sack i provsalarna föreslås som ett alternativ, och provpersonalen ska ha handsprit vid sin arbetsplats.
Kontroll av identitetshandling, som enligt UHR sker sju gånger under provdagen, kommer att göras på ett nytt sätt.
– Man får inte lämna legitimationen från hand till hand, det ska läggas på bordet. Det är för att skydda personalen, säger Peter Honeth, Sveriges nationella provsamordnare.
Redan i mitten av september, innan anmälningarna drog i gång, fick lärosätena komma med synpunkter på Peter Honeths föreslagna upplägg om högskoleprovet.
I svaren, som TT har gått igenom, efterfrågades bland annat tydligare riktlinjer för vem som bär ansvaret för deltagarna och provpersonalen. Ett lärosäte frågade specifikt om provpersonal kommer ha rätt att avvisa någon med covid-symptom.
Svaret: Nej, en person kan inte avvisas, däremot avrådas.
– Var och en har personligt ansvar att inte sprida smitta, betonar Peter Honeth och hänvisar till smittskyddslagen.
"Flera oroade"
Arbetsmiljöansvaret för provpersonalen vilar på lärosätenas axlar. Men att hitta rätt personal i pandemitider kan innebära utmaningar. "Det finns en uttalad problematik att många av de personer som vi brukar anlita är tidigare men nu pensionerade medarbetare kring en ålder av 70 år eller äldre och därför utgör en potentiell riskgrupp", skriver ett lärosäte.
Peter Honeth svarar:
– Det är flera som har varit lite oroade och sagt att de kanske kommer använda en del av de "vanliga" anställda, exempelvis inom administration. Då ska de kanske ha övertidsersättning, vilket gör att det blir lite dyrare. Den typen av kostnader ersätts som extra kostnader.
UHR kommer även att ersätta merkostnader för annan extrapersonal, handsprit eller andra nödvändigheter.
Årets högskoleprov genomförs 25 oktober.