USA krymper som studieland för svenskar

Storbritannien har gått om USA som det land som lockar flest svenska studenter. Men överlag är det fortsatt färre som flyttar utomlands för att plugga en period. Nu dämpar coronapandemin intresset ytterligare.

University College London i London hade 133 svenska studenter förra läsåret. Totalt läste närmare 1|500 studiemedelsberättigade personer i den brittiska huvudstaden.

University College London i London hade 133 svenska studenter förra läsåret. Totalt läste närmare 1|500 studiemedelsberättigade personer i den brittiska huvudstaden.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Skola och utbildning2020-10-07 05:30

Förra läsåret var det 24 400 personer som studerade utomlands med ekonomiskt stöd i form av studiemedel, visar statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det är 1 400 färre än föregående läsår.

Det är femte läsåret i rad som antalet utlandsstuderande krymper, men vad detta beror på vet inte CSN. Tidigare års tillbakagång kan förklaras med minskade kullar unga vuxna, det vill säga de som brukar resa ut. Men den trenden är bruten.

Coronaeffekt

– En tänkbar förklaring skulle kunna vara att attityderna till utlandsstudier har förändrats. Kanske har klimatmedvetenheten påverkat – det skulle vara intressant att undersöka, säger analytiker Jennie Nilsson vid CSN.

Coronaviruset påverkar självklart även studerandes resplaner. Men när pandemin var ett faktum i mars var de allra flesta svenska studenter redan på plats i sitt studieland.

Denna hösttermin är nedgången kraftigare. Hittills har 14 400 beviljats studiemedel för utlandsstudier i höst, en minskning med 24 procent jämfört med hösten 2019.

Oroligheter

Nedgången är särskilt tydlig för USA. Landet har tidigare varit det populäraste valet bland svenska utlandsstuderande, men intresset har minskat kraftig de senaste åren och kräftgången fortsätter även denna hösttermin, visar CSN:s siffror.

– Det har ju skett en politisk förändring där de senaste åren som kan ha påverkat bilden av USA. Och i år har det ju, utöver pandemin, också varit oroligheter i landet, säger Jennie Nilsson och syftar på vågen av protester mot rasism och polisiärt övervåld.

I stället är nu Storbritannien det största studielandet. Brexit tycks inte ha påverkat intresset – ännu. Förklaringen kan vara att villkoren för att få studiemedel är desamma hela 2020 som när Storbritannien var ett EU-land. Därefter begränsas möjligheten att få bland annat tilläggslån.

Köpenhamns lärosäten tog emot drygt 800 svenska studerande förra läsåret. Arkivbild.
Köpenhamns lärosäten tog emot drygt 800 svenska studerande förra läsåret. Arkivbild.
Fakta: Språk och medicin

Av de som studerade utomlands med studiemedel förra läsåret var majoriteten, 17 700 personer, så kallade free movers. Med det menas att personen själv ordnat utlandsstudierna. Till denna grupp hör exempelvis de som läser till läkare i lettiska Riga eller i polska Gdansk.

Den näst största gruppen var utbytesstudenter som genom lärosätenas internationella samarbete förlagt en del av sin utbildning utomlands.

Ett par tusen studerande läste språkkurser.

Källa: CSN


Fakta: Länder som drog flest

De fem största länderna, sett till antal svenskar som med studiemedel läste där läsåret 2019/20:

LandAntal personer
Storbritannien4 139
USA3 833
Australien1 547
Spanien1 221
Nederländerna1 205

Källa: CSN


Fakta: Största studiestäderna

De fem största städerna, sett till antal svenskar som där studerade på eftergymnasial nivå med studiemedel läsåret 2019/20:

StadAntal personer
London1 497
Köpenhamn803
Riga481
Singapore413
Sydney413

Källa: CSN


Fakta: Lärosäten med flest svenskar

De fem största lärosätena för eftergymnasiala studier, sett till antal svenskar som med studiemedel läste där läsåret 2019/20:

LärosäteLandAntal personer
Riga Stradins UniversityLettland461
Copenhagen Business SchoolDanmark404
Santa Monica CollegeUSA381
Medical University of GdanskPolen350
Lithuanian University of Health SciencesLitauen231

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!