Förra läsåret var det 24 400 personer som studerade utomlands med ekonomiskt stöd i form av studiemedel, visar statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det är 1 400 färre än föregående läsår.
Det är femte läsåret i rad som antalet utlandsstuderande krymper, men vad detta beror på vet inte CSN. Tidigare års tillbakagång kan förklaras med minskade kullar unga vuxna, det vill säga de som brukar resa ut. Men den trenden är bruten.
Coronaeffekt
– En tänkbar förklaring skulle kunna vara att attityderna till utlandsstudier har förändrats. Kanske har klimatmedvetenheten påverkat – det skulle vara intressant att undersöka, säger analytiker Jennie Nilsson vid CSN.
Coronaviruset påverkar självklart även studerandes resplaner. Men när pandemin var ett faktum i mars var de allra flesta svenska studenter redan på plats i sitt studieland.
Denna hösttermin är nedgången kraftigare. Hittills har 14 400 beviljats studiemedel för utlandsstudier i höst, en minskning med 24 procent jämfört med hösten 2019.
Oroligheter
Nedgången är särskilt tydlig för USA. Landet har tidigare varit det populäraste valet bland svenska utlandsstuderande, men intresset har minskat kraftig de senaste åren och kräftgången fortsätter även denna hösttermin, visar CSN:s siffror.
– Det har ju skett en politisk förändring där de senaste åren som kan ha påverkat bilden av USA. Och i år har det ju, utöver pandemin, också varit oroligheter i landet, säger Jennie Nilsson och syftar på vågen av protester mot rasism och polisiärt övervåld.
I stället är nu Storbritannien det största studielandet. Brexit tycks inte ha påverkat intresset – ännu. Förklaringen kan vara att villkoren för att få studiemedel är desamma hela 2020 som när Storbritannien var ett EU-land. Därefter begränsas möjligheten att få bland annat tilläggslån.