Römosseskolorna överklagar stängningsbeslutet

Styrelsen bakom Römosseskolorna överklagar Skolinspektionens beslutet att stänga skolorna.

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt sedan stora pengar förskingrats. Arkivbild.

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt sedan stora pengar förskingrats. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Skola2021-11-05 12:34

Det var i slutet på förra månaden som Skolinspektionen beslutade att stoppa all skolverksamhet på de tre Römosseskolorna i Göteborg och Borås genom att dra in deras tillstånd.

Kritiken gäller ledningens oförmåga att ha kontroll på ekonomin, vilket lett till att miljontals kronor kunde försvinna. Parallellt har två personer med koppling till skolorna åtalats för grova ekobrott.

Barnens bästa

Skolornas huvudman, Föreningen Framstegsskolan, hävdar i en överklagan att Skolinspektionen inte tagit hänsyn till barnens bästa, vilket det menar inspektionen är skyldig att göra enligt Barnkonventionen, som numera är svensk lag.

De skriver vidare att förlusten av de pengar som de två personerna förskingrat inte drabbat eleverna. Det ska istället handla om pengar som sparats ihop under 20 år utan vinstutdelning och som tillkommit genom lyckade fastighetsaffärer.

Kräver inhibition

I sin inlaga begär styrelsen att Förvaltningsrätten undanröjer Skolinspektionens beslut att stänga skolorna. Dessutom begär de inhibition av Skolinspektionens beslut, vilket skulle innebära att kravet att skolans ska stängas inte ska behöva genomföras förrän prövningen av ärendet är avslutat.

Römosseskolorna, som har en muslimsk inriktning, har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen och religiös påverkan. Skolorna har omkring 600 elever.

Fakta: Ägar- och ledningsprövning

Sedan 2019 gör Skolinspektionen ägar- och ledningsprövning av fristående skolor.

Kravet på lämplighet innebär att vd, styrelsemedlemmar och ägare, var och en, ska visa att de inte gjort sig skyldiga till grövre brott eller har ekonomiskt misskött andra bolag eller föreningar. De kommer därmed att kontrolleras hos polisen, Kronofogden och andra myndigheter.

De som ska leda friskoleverksamheten måste också kunna visa att de har tillräcklig kompetens om skoljuridik och ekonomi i gruppen.

Personer som ingår i ägar- och ledningskretsen ska även i övrigt bedömas lämpliga.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!