Så undviker du kriminella i Minecraft och Roblox

Håll dig till de populärare tilläggen, dela inte användarkonton och larma fort om olyckan är framme. Här är tipsen för att inte drabbas av cyberbrott i spelen Minecraft och Roblox.

Roblox riktar sig till barn där man kan köpa virtuella saker för den virtuella valutan robux i spelet. Här ser cyberkriminella sin chans att med löften om robux locka barn att klicka på länkar. Arkivbild.

Roblox riktar sig till barn där man kan köpa virtuella saker för den virtuella valutan robux i spelet. Här ser cyberkriminella sin chans att med löften om robux locka barn att klicka på länkar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spel2023-11-25 07:47

Kriminella på nätet riktar allt oftare in sig på användare av dator- och mobilspel, bland annat populära spel som Minecraft och Roblox, enligt säkerhetsföretag. Men det finns några sätt att undvika fallgroparna.

1. Klicka inte på okända länkar.

– Man bör inte klicka på länkar från okända avsändare. Om du är en ung spelare, be en vuxen om hjälp om du känner dig osäker, säger Måns Jonasson, som är internetexpert på Internetstiftelsen.

Det handlar både om länkar som skrivs i spelets chatt, eller som kommer via mejl.

I Roblox kan det vara löften om spelvalutan robux, i Minecraft om billiga plugins.

– Man ska aldrig dela med sig av sina kreditkortsuppgifter i chattar om man får ett erbjudande om att köpa något.

.

2. Välj stora moddar.

För många Minecraft-spelare är moddar – modifikationer – ett måste. På sajten Curseforge finns nästan 150 000 moddar och plugins till spelet, med allt från packning och omdesignade djur till helt nya spellägen. Måns Jonassons tipsar om att hålla sig till de kända sajterna.

– Är det en väldigt populär modd är det nog ganska riskfritt, så länge man hämtar från en säker källa. Men är det någon man aldrig hört talas om, som bara låter häftig, ska man nog vara försiktig.

.

3. Avinstallera det som inte används.

Det är relativt vanligt att moddar fungerar som utlovat, men som i bakgrunden installerar en krypto-miner som använder din datorkraft utan att du vet om det, enligt Måns Jonasson.

– Avinstallera sånt som du inte använder. Många låter nog mycket ligga kvar, trots att de inte använder det, säger han.

.

4. Ladda inte hem piratkopierat material.

Det finns gott om piratsajter för spel, som kan vara lockande för barn med ont om pengar.

– Vi vet att det är en stor källa till skadlig kod, eftersom det är så attraktivt. Det är ju skummisar redan som är pirater, och det finns ganska stora incitament för dem att lägga in fula saker, olika typer av virus, maskar och krypto-miners.

.

5. Om olyckan är framme – våga berätta.

Om man blir utsatt för bedrägeri är det viktigt att agera snabbt. Så våga larma – även om det känns pinsamt. Har man tur hinner man spärra kortet i tid.

– Om man installerat något är det svårare, men i Windows (och Mac OS) finns en återställningsfunktion som gör att man kan backa operativsystemet från en tid innan man installerade, då är man ganska säker, säger Jonasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!