Sofia Andrae, 7 år:
Vad vet du om coronaviruset?
– Jag vet att man inte får träffa gamlingar och jag har jättemycket kompisar som är gamla.
– Jag får inte träffa farmor och farfar och inte heller mormor och morfar. Men jag bor hos dem ibland och vi håller i alla fall avstånd.
Vad tycker du om viruset?
– Jag tycker faktiskt att det borde sluta nu. Jag saknar farmor och farfars lägenhet.
– Det är tråkigt att man inte kan träffa farmor och farfar inomhus. Och att man inte får träffa sina kompisar heller.
Hur håller ni kontakten när ni inte träffas så mycket?
– Vi ringer varandra eller så är vi utomhus vid skridskoplanen eller i en park och äter saker och så håller vi avstånd. Men man behöver inte hålla avstånd till Molly (hunden) som bor med mormor och morfar.
Hur är det i skolan?
– Det är ganska som vanligt. Men lite ledsamt att ingen får komma och hämta en, säger Sofia och berättar att föräldrarna får vänta utanför.
Vem pratar man med om coronaviruset?
– Man kan fråga någon förälder eller så kan jag fråga någon lärare. Men ibland så vet de inte heller svaren.
Dina Sjökvist, 6 år:
Vad vet du om viruset?
– Att man måste hålla avstånd till människor och inte vara så nära. Och så ska man inte gå så mycket på restaurang.
Finns det något som är tråkigt med viruset?
– Jag tycker att det är tråkigt för då får jag inte träffa farfar och farmor eller mormor. Jag kan inte krama och vara nära dem, men vi ringer och träffar varandra ute.
– Det är också tråkigt att jag inte kan gå på kören. Jag saknar den fröken som vi har där.
Hur har det varit i skolan?
– Vi har gått i skolan hela tiden.
Har ni pratat mycket om viruset?
– Inte jättemycket.
Är det något som är annorlunda?
– Man tvättar händerna extra mycket och håller avstånd när vi ska ta mat i matsalen. Man ska inte stå för nära så därför har man tejpat på marken. Man får stå på strecken och vänta på sin tur.
Vad vill du göra när coronaviruset har försvunnit?
– Träffa farmor och farfar och mormor lite mer.
Zara Bonawiede, 12 år:
Pratar ni mycket om coronaviruset i skolan?
– För länge sen så pratade vi jättemycket om corona och restriktionerna för då visste man inte lika mycket. Men nu pratar vi inte lika mycket om det, men jag vet inte varför.
Har saker och ting förändrats i skolan?
– I till exempel matsalen så måste man sitta sicksack och även i klassrummet ibland för att det inte ska bli trängsel. Sen har det också varit många sjuka.
Finns det något som varit jobbigt det senaste året?
– Man kan inte göra lika mycket med sina kompisar. Jag spelar också fotboll och har inte haft matcher. Men vi fick ha inneträning när det var jättekallt ute eftersom vi är lite yngre.
Är det lätt att förstå allt som händer med viruset?
– Det är nya restriktioner hela tiden och jag fattar inte alltid när det kommer nya. Det är lite svårt att förklara.
Om man har funderingar, vem kan man fråga då?
– Vi kollar på Lilla Aktuellt i skolan och där brukar man säga lite om vad som händer med corona. Men jag vet inte om jag har haft så många frågor, men man får reda på mycket på Lilla Aktuellt och Nyhetsmorgon.
Har du varit orolig någon gång?
– När den första personen i Sverige fick corona blev jag jätterädd. Men nu har jättemånga haft det och det är en stor pandemi. Men det är ganska sjukt att vi lever i en pandemi, det är ovanligt.
Vad saknar du?
– Det som jag vill göra är att resa till ett varmt land och att man ska kunna göra saker med sina kompisar. Det är svårt att hitta på saker när det varit kallt och man måste hålla avstånd och tänka på att man inte ska vara så många.
Elna Ögren, 5 år:
Pratar ni om coronaviruset på förskolan?
– Vi pratar om hur det skulle vara att ha corona och hur sjuk man blir. Vi brukar prata hemlisar om corona också.
Vad tycker du om coronaviruset?
– Det är jobbigt.
Varför då?
– För att det gör en sjuk och det är inte så kul att ha det. För att det liksom smittar och att man kan dö och sånt.
Vad ska man tänka på för att inte bli smittad och sjuk?
– Man kan ha munskydd och så får man spruta ett medel så att man inte får det. Man ska också tvätta händerna.
Hur tvättar man händerna?
– Man sjunger Blinka lilla stjärna.
Finns det något som är annorlunda på förskolan?
– Det är inget som varit annorlunda på förskolan. Men ibland så är det några borta. Och om man är snorig måste man vara hemma.
Finns det något som är tråkigt med coronaviruset?
– Att inte kunna träffa mormor och morfar.
Varför då?
– Det är tråkigt för jag gillar dem. Mormor och morfar bor i Skåne. Vi pratar i telefon där man kan se varandra. Vi brukar prata om corona och hur mormor och morfar mår.
Finns det något som är bra med coronaviruset?
– Nej, det är bara tråkigt.
Vem kan man prata med om coronaviruset?
– Då frågar jag fröken.
Adam Altarabichi, 17 år:
Hur har det senaste året varit?
– Det har pågått så länge att det här har blivit det normala. Men jag och mina kompisar brukar prata om hur det var i skolan och så innan, det är stora skillnader och det gäller allting i princip.
Hur är det att studera på distans?
– I början trodde man att det var som en belöning, det lät roligt. Men med tiden blev det tuffare eftersom man kan tappa lite motivation och så kan det vara lite jobbigare när man inte har kommunikationen med sin lärare. Man förstår inte lika bra som när man är på plats. Det har blivit tuffare.
Vad är det som varit jobbigast?
– Det är nog att hänga med i alla kurser i skolan samt att hålla motivationen uppe för att kunna vara bra i skolan. Jag förstår att det kan skilja sig från person till person, men jag skulle säga att även fast man varit duktig i skolan så har det påverkat alla på något sätt.
Vad saknar du mest?
– Den sociala delen. Man träffar alla så sällan. Jag skulle inte säga att det är jättejobbigt att ha de här reglerna – de är nödvändiga.
Utanför skolan, vad har förändrats?
– Man kan inte göra så mycket. I fall att man vill gå ut med vänner är det ganska jobbigt då det är så mycket regler.
Hur träffas du med dina kompisar?
– Utifrån mitt perspektiv så har konsoler blivit det nya, det är så man träffas. Vi spelar tillsammans och det är den lilla tiden vi har och kan umgås. Vi träffas ifall vi har något prov för då är vi i skolan eller efter skolan, men det är generellt ganska sällan.
Finns det något som varit bra?
– Man har haft extra tid med sig själv, det har varit positivt. Man har kunnat reflektera och planera saker man vill göra. Jag har även spenderat mycket tid med familjen, vilket varit bra. Corona fick mig att tänka på hur lite tid jag spenderade med min familj när jag varit hemma.
Zakarias Bonawiede, 14 år:
Hur har det varit att plugga lite på distans?
– För mig går det bra på distans, men man får inte träffa sina kompisar och det blir ett annat sätt att arbeta på. Man får inte samma möjlighet att få hjälp av lärare. Men jag får mycket gjort.
Vad har förändrats mest i skolan?
– I matsalen måste man tvätta händerna och ha handsprit och man får bara sitta två vid ett litet bord till exempel. Man ska hålla mycket avstånd och lärarna säger till om många är nära.
– Vi snackar jättemycket om corona i skolan och skriver texter om det och om distansen.
Finns det något som varit jobbigt?
– Många skulle åka utomlands eller kanske åka på cup, jag spelar fotboll, men det är inställt. Man kanske hade samlat in pengar och sålt lotter och det är jättetråkigt när det är så. Men sen finns det ju många personer som förlorat sin familj eller släktingar.
Finns det något som varit bra?
– Jag tror att folk kanske lärt sig en läxa.
– Nu finns det ju folk som säger att corona inte är på riktigt och det är väldigt konstigt. Man ser ju hur folk har dött.
Har du varit orolig någon gång?
– Min lärare sa att det inte skulle bli så stort och sprida sig, men sedan blev det stort. Det var lite obehagligt. Man har sett folk på videor som har corona, så man ska vara försiktig.
Finns det något du saknar?
– Att gå på Gröna Lund och vara med kompisar och inte hela tiden bry sig om att man måste hålla avstånd på bussen. Man ska ha respekt men nu är det jättemånga som blir rädda när man går bredvid. Man vill leva som vanligt i stället för att vara stressad över vad som kan hända ens familj eller kompisar. Man saknar närheten, kompisarna och att åka utomlands.