Dyraste cykelhjälmen inte alltid bäst i test

Att bära cykelhjälm minskar kraftigt risken för huvudskador vid olyckor. Men den dyraste hjälmen är inte alltid bäst, visar ett nytt test.

De totalt 24 hjälmarna för vuxna och barn fick genomgå fem olika tester hos Folksam, som har testat hjälmar sedan 2012. Pressbild.

De totalt 24 hjälmarna för vuxna och barn fick genomgå fem olika tester hos Folksam, som har testat hjälmar sedan 2012. Pressbild.

Foto: Folksam

Sport2021-06-04 06:00

Nio cykelhjälmar för barn och 15 cykelhjälmar för vuxna har testats av Folksam. Alla hjälmarna i testet är CE-märkta och godkända, men har nu även prövats för hur de skyddar mot hjärnskakning vid olyckor.

Priset på hjälmarna låg mellan 430 och 2 700 kronor och det visade sig att dyrast inte alltid är bäst. Både för barn och för vuxna var de två billigaste alternativen bland dem som fick högsta betyg. Det handlar om Biltemas skate-/cykelhjälm för barn och Specialized Align I för vuxna.

– Normalt sett om man lägger lite mer pengar tror man att man får mer kvalitetsprodukt, men här ser vi att det inte spelar någon roll, säger Helena Stigson, forskare på Folksam och ansvarig för testerna.

Enligt testet är skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. Eftersom man rör sig framåt när man cyklar träffar huvudet oftast asfalten snett vid en olycka. Det rotationsvåld som hjärnan då utsätts för kan leda till en hjärnskakning eller blödning.

Höjt säkerheten

Enligt Helena Stigson är det därför glädjande att alla barnhjälmar i årets test har rotationsskydd och att alla vuxenhjälmar utom en har det. Det tyder på att hjälmtillverkarna har höjt säkerheten, även om skyddet i sig inte är någon garanti.

– Även bland de hjälmar som har rotationsskydd är det fyra gånger högre risk att få hjärnskakning om man har en av de sämsta, jämfört om man har de bästa i testet.

Vanliga misstag

Två av tre huvudskador vid cykelolyckor hade kunnat undvikas med hjälm, så det viktigaste rådet är att bära en, menar Helena Stigson. Hjälmen bör också passa bra och placeras rätt på huvudet.

– Många sätter den alldeles för högt upp. Det är viktigt att den täcker pannan. Det vanligaste islaget vid en verklig olycka är runt tinningsregionen och den ligger precis i kanten av vad en hjälm täcker.

– När man köper till barn finns en tendens att man köper en lite för stor hjälm. Det ska man inte göra för då kan den flytta på sig under olycksförloppet så att den inte skyddar optimalt.

Helena Stigson, forskare och ansvarig för testerna av cykelhjälmar på Folksam. Pressbild.
Helena Stigson, forskare och ansvarig för testerna av cykelhjälmar på Folksam. Pressbild.
Fakta: Hjälmarna som testades

Här är de hjälmar som testats, i betygsordning:

Betyg 4.

Bra val. Hjälmen är mer än 15 procent bättre än genomsnittet, såväl vid raka som sneda islag. Den ger ett bra skydd och är en hjälm som rekommenderas i testet.

Vuxenhjälmar:

Scott Arx Plus, 1 600 kronor.

Specialized Align I, 700 kronor.

Barnhjälmar:

Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS, 430 kronor.

Lazer Gekko MIPS, 750 kronor.

Betyg 3.

En hjälm som är mer än 15 procent bättre än genomsnittet men fick sämre resultat i minst ett av de fem ingående deltesterna. En hjälm med betyg 3 ger också ett bra skydd.

Vuxenhjälmar:

Fox Speedframe Pro ELV, 1 600 kronor.

Giro Helios Spherical, 2 500 kronor.

Lazer Armor 2.0, 900 kronor.

Smith Network, 1 700 kronor.

Betyg 2.

En hjälm som fått ett genomsnittligt testresultat (inom +/- 14 procent).

Vuxenhjälmar:

ABUS Pedelec 2.0 MIPS, 1 600kronor.

Bell Sixer, 1 500 kronor.

Bontrager Starvos, 1 300 kronor.

Bontrager XXX WaveCel, 2 600kronor.

Poc Kortal, 2 500 kronor.

Scott Centric Plus, 2 700 kronor.

Barnhjälmar:

Giro Tremor MIPS, 600 kronor.

Giro Hale MIPS, 600 kronor.

Lazer Petit DLX MIPS, 750 kronor.

Poc POCito Omne SPIN, 900 kronor.

Poc POCito Crane MIPS, 1 000kronor.

Scott Spunto junior Plus, 900 kronor.

Specialized Shuffle Child Led MIPS, 650 kronor.

Betyg 1.

En hjälm som är mer än 15 procent sämre än genomsnittet.

Vuxenhjälmar:

Kask Mojito 3 WG11, 1 500 kronor.

Lazer Urbanize MIPS, 1 500 kronor.

Specialized Chamonix, 900 kronor.

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!