Nio cykelhjälmar för barn och 15 cykelhjälmar för vuxna har testats av Folksam. Alla hjälmarna i testet är CE-märkta och godkända, men har nu även prövats för hur de skyddar mot hjärnskakning vid olyckor.
Priset på hjälmarna låg mellan 430 och 2 700 kronor och det visade sig att dyrast inte alltid är bäst. Både för barn och för vuxna var de två billigaste alternativen bland dem som fick högsta betyg. Det handlar om Biltemas skate-/cykelhjälm för barn och Specialized Align I för vuxna.
– Normalt sett om man lägger lite mer pengar tror man att man får mer kvalitetsprodukt, men här ser vi att det inte spelar någon roll, säger Helena Stigson, forskare på Folksam och ansvarig för testerna.
Enligt testet är skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. Eftersom man rör sig framåt när man cyklar träffar huvudet oftast asfalten snett vid en olycka. Det rotationsvåld som hjärnan då utsätts för kan leda till en hjärnskakning eller blödning.
Höjt säkerheten
Enligt Helena Stigson är det därför glädjande att alla barnhjälmar i årets test har rotationsskydd och att alla vuxenhjälmar utom en har det. Det tyder på att hjälmtillverkarna har höjt säkerheten, även om skyddet i sig inte är någon garanti.
– Även bland de hjälmar som har rotationsskydd är det fyra gånger högre risk att få hjärnskakning om man har en av de sämsta, jämfört om man har de bästa i testet.
Vanliga misstag
Två av tre huvudskador vid cykelolyckor hade kunnat undvikas med hjälm, så det viktigaste rådet är att bära en, menar Helena Stigson. Hjälmen bör också passa bra och placeras rätt på huvudet.
– Många sätter den alldeles för högt upp. Det är viktigt att den täcker pannan. Det vanligaste islaget vid en verklig olycka är runt tinningsregionen och den ligger precis i kanten av vad en hjälm täcker.
– När man köper till barn finns en tendens att man köper en lite för stor hjälm. Det ska man inte göra för då kan den flytta på sig under olycksförloppet så att den inte skyddar optimalt.