Mellan kullerstenarna utanför entrén ligger massvis med små vita riskorn, en rest från ett bröllop tidigare i veckan. Solen skiner på dem som radat upp sig, med erforderligt avstånd, för att säkra sin plats på gudstjänsten.
"Historisk dag"
Det är första gången sedan tidig höst som en gudstjänst hålls med besökare på plats i kyrkan. Den 1 juni lättades restriktionerna och 50 personer får åter samlas till religiösa sammankomster.
– Det känns fantastiskt. Det är en historisk dag. Jag vaknade med sprattel i kroppen, säger Kikki Högdahl, diakon i Katarina församling.
Hon har munskyddet på när hon hälsar besökarna välkomna och räknar varje person som ska gå in med hjälp av en besöksräknare.
– Det betyder jättemycket att få komma tillbaka efter pandemin, träffa vänner och uppleva gemenskapen igen. Jag har följt mässan digitalt ibland. Det har också varit betydelsefullt, men det är absolut inte samma sak, säger Birgitta Johnsson, 70 år, som tillhört församlingen i tio år.
Det är idel glada och förväntansfulla miner i kön när kyrkobesökarna återses efter lång tid och utbrister "underbart" och "fantastiskt".
– Man blir så berörd varje gång man kommer hit. Det är en sådan gemenskap här som är unik, säger Ann-Kristin Åsell, 75 år, som kommer till kyrkan tillsammans med sin make Lars-Åke Åsell.
En invänjningsperiod
Men 50 personer, som nu får besöka varje gudstjänst, är långt ifrån det vanliga besöksantalet, före pandemin. Då kom 300-400 personer vid varje tillfälle. Så det är luftigt i lokalen. Något som är annorlunda nu är också skyltarna som påminner om att hålla avstånd och handspriten strax innanför entrén.
– Sedan i höstas har vi varit hänvisade till ett jätteunderligt gudstjänstliv. Så det känns lite ovanligt det här, säger komminister Paul Fried som håller i dagens gudstjänst.
Han funderar över vad den långa perioden utan möjlighet att träffas i kyrkan kan ha gjort med gemenskapen.
När kyrkklockorna börjar klämta har drygt 30 personer intagit sina platser.
– Det blir spännande att se hur det blir. Det kommer nog vara en invänjningsperiod. En del är nog fortfarande rädda, säger Kikki Högdahl, och syftar på smittspridningen.