Majoriteten av Svenska Simförbundets 300 föreningar i landet bedriver simundervisning året om. Under vårterminen var det färre elever än vanligt som deltog på simlektionerna.
De omkring 100 föreningar som även erbjuder simskola på sommaren har däremot upplevt en ökad efterfrågan på just sommarsimskola, då undervisningen vanligtvis bedrivs utomhus.
– Troligtvis beror det på flera faktorer; flera har valt att inte gå i simskola under vårterminen på grund av osäkerheten kring corona och flera familjer semestrar på hemmaplan i sommar och har då tid att sätta barnen i simskola, säger Christina Sandin.
Lokala anpassningar
De flesta av de föreningar som brukar erbjuda simskola på sommaren gör det även i år, med lokala anpassningar för att minska risken för smittspridning.
Enligt en undersökning som Svenska Simförbundet gjorde tidigare i år anser 86 procent av Sveriges vuxna befolkning att de kan simma. Enligt en liknande undersökning från förra året är motsvarande siffra för barn mellan 4 och 18 år endast 56 procent.
Extra låg är simkunnigheten bland personer med annan etnisk bakgrund än svensk, visar förbundets statistik.
– Den är ganska mycket lägre också, det är inga små skillnader på några få procent, säger Lars Modin, databasadministratör Svenska Simförbundet.
Vill inkludera
Svenska Simförbundet har under flera år bedrivit olika projekt för att inkludera personer med annan etnisk bakgrund i sin verksamhet.
– Med stöd från Riksidrottsförbundet har vi sedan 2018 arbetat för att utbilda fler personer med annan etnisk bakgrund än svensk till simidrottsledare. De nya ledarna blir inkluderade i föreningslivet och goda förebilder. På sikt ser vi att det ger en bredare mångfald bland såväl ledare som aktiva inom vår verksamhet, säger Christina Sandin.