Slutet av december är en hektisk period på högtidsfronten. Inom loppet av en vecka inträffar både jul och nyår vilket lätt skapar förvirring för den som vill hälsa på ett "korrekt" sätt.
Vett- och etikettexperten Mats Danielsson har gått till källorna och fördjupat sig i historien om hur hälsningarna har sett ut historiskt.
– "God jul" skulle man faktiskt kunna börja säga redan från och med första advent, men det gör man nog inte om det inte är så att man träffar en person som man vet att man inte kommer att höras med igen förrän efter jul, säger Mats Danielsson, som bland annat kommenterat flera nobelfester för SVT.
För de flesta är det nog vanligare att inleda julhälsandet från och med sista veckan före jul.
Bråttom med "gott slut"
På julafton är det enkelt, då gäller förstås "god jul". Men hur gör man efter julafton?
– Här krånglar många till det. Jag skulle dock vilja understryka att det viktiga inte är hur man hälsar på varandra utan att man faktiskt hälsar. Men om vi håller oss till något sorts teoretiskt ramverk så kan man från juldagen och fram till den 30 december önska god fortsättning på julen.
TT: Just juldagen och annandagen verkar innebära extra huvudbry för många. Skulle man inte kunna börja säga "god fortsättningsjul" under dessa två dagar?
– - Du kan ju försöka, men jag tror inte att det kommer att lyckas, säger Mats Danielsson och skrattar.
Efter god fortsättning på julen öppnar sig ett litet fönster för alla dem som längtar efter att få önska "gott slut". Men då gäller det att skynda sig – egentligen är det bara 30–31 december som detta kan anses vara en adekvat fras för den som har en lite mer strikt läggning, enligt Mats Danielsson.
Tillrättavisande är fel
Inte heller "gott nytt år" är något man bör säga för länge om man är en regelivrare av rang. Nyårsnatten från midnatt och den 1 januari ut, sedan är det dags att gå över till "god fortsättning på det nya året", vilket man enligt Mats Danielsson kan slänga sig med till omkring trettondag jul.
Men här återkommer han till att han själv inte är någon etikettspolis och att det absolut värsta man kan göra på det här området är att rätta någon som man anser hälsar på "fel" sätt.
– - Det här handlar inte om högborgerliga traditioner, det handlar om bemötande av andra människor och då har man vissa regler för att göra det enklare. Och skulle det vara så att man bryter mot dem så händer ingenting, säger han.