Språktidningen har för första gången arrangerat en omröstningen om vackra och roliga, för att inte säga dråpliga, ortsnamn. 500 förslag på ortnamn kom in och tio kandidater i respektive kategori valdes ut för en omröstning som var öppen för allmänheten. Över 10 000 personer deltog i omröstningen.
Morgongåva ansåg de röstande vara det vackraste namnet. Ordet finns belagt i ett testamente från 1334 och syftar på den, helst värdefulla, gåva som maken förväntades ge hustrun på morgonen efter bröllopsnatten. Morgongåvan blev en slags försäkring för hustrun om mannen gick bort.
Hur själva orten Morgongåva i Heby kommun fick sitt namn är dock en inte helt fläckfri historia. Enligt Språktidningen fick orten sitt namn från ett torp som en brukspatron använt för att muta en av sina drängar. Brukspatronen hade varit otrogen med en piga, men när hon blev gravid fick han drängen att ta på sig faderskapet och gifta sig med henne. Ett led i uppgörelsen med drängen var just torpet som efter det kallades morgongåvan.
Men i dag förknippas morgongåvan inte med en otillbörlig gåva för en olämplig kärleksstund, utan oftast med en kärlekspresent.
– Andra har gjort begreppet till en carpe diem-variant, som att varje ny dag är en gåva att förvalta, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.
Berget Snålkuk
Snålkuk är ett fjäll i Jokkmokks kommun och det vann klart kategorin "roligaste ortnamnet" med 37,5 procent av rösterna. Ett dråpligt namn i dag, men så var det sannolikt inte när namnet tillkom. Det är troligt att namnet är bildat av lulesamiskans snålkke, som betyder "bergutsprång som bildar en brant bergvägg", inte av svenskans kuk, i den äldre betydelsen "spets".
– - Vi gör den här omröstningen för att det är roligt men också för att visa hur ortnamn ofta bevarar betydelser som har fallit i glömska och speglar också kontakter mellan olika språk som inte längre är uppenbara, säger Anders Svensson.
Frufällan, ett samhälle i Boråstrakten, röstades fram som det näst roligaste namnet. Också här är det lätt att göra felaktiga associationer. Förleden fru går tillbaka på Frugården, som ligger strax utanför samhället och är omgiven av skogar där det avverkades träd. Och fälla i Frufällan har här innebörden "skogshygge; svedjeland".
När det gäller trean Stjärtnäs så är kopplingen mellan namn och geografi tydligare, det syftar just på en stjärtliknande formation i landskapet på Färingsö i Mälaren.
Kräkångersnoret försvann
Det händer att orter byter namn för att slippa förknippas med något lite vulgärt eller pinsamt. Anders Svensson nämner Kräkångersnoret som bytte namn på 1950-talet (trots att namnet syftade på olika ord för vattendrag) och Helevetesmåla, som inte tog sig igenom den språkliga skärselden utan försvann på 1700-talet.
– De boende i sommarstugeområdet Fucke vill byta namn eftersom det associeras med Fuck vilket kan ställa till problem i den digitala världen till exempel om man vill lägga upp en annons för att sälja ett sommarhus, säger Anders Svensson.
Han nämner några bubblare som inte kom med i årets omröstning.
– Snopptorp tycker jag är oerhört festligt. Jag personligen tycker att lätt melankoliska namn som Ensamheten, Tillflykten och Något är oerhört vackra. De dödas lott, finns det också någon slags poesi i.