Att sÀlja sex var hennes enda alternativ

NĂ€r familjen i hemlandet slĂ€ngde ut henne hade hon bara ett alternativ: Att Ă„ka till Spanien, och sedan till Sverige, för att sĂ€lja sex. Hon har bara ett ord för det: "Äckligt".

En kvinna som fÄtt hjÀlp att ta sig ur prostitution av den ideella organisationen Talita.

En kvinna som fÄtt hjÀlp att ta sig ur prostitution av den ideella organisationen Talita.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Stockholm2020-12-20 19:15

I sex Är var Maria i klorna pÄ en kvinna, som erbjöd henne att följa med frÄn hemlandet till Spanien för att sÀlja sex. NÀr pandemin i vÄras stÀngde landet Äkte de till Sverige, dÀr hon ocksÄ blev sexuellt utnyttjad.

Men polisen avslöjade bordellverksamheten och Maria – som egentligen heter nĂ„got annat – vittnade mot torskarna. Hon trĂ€ffade flera poliser, men en av dem utmĂ€rkte sig.

– Han visade att han brydde sig. Han förklarade vad Talita Ă€r och övertalade mig att lĂ€mna mitt gamla liv, sĂ€ger hon nĂ€r vi trĂ€ffas pĂ„ den ideella organisationens kontor.

Lagföra och lotsa

Den engagerade polisen vill dock inte sÀga nÄgot, utan konstaterar bara att han gjorde sitt jobb. Caroline Westlund, chef för polisens mÀnniskohandelssektion i Stockholm, tror att Marias kÀnsla av engagemang hÀnger ihop med att de poliser som jobbar uppsökande Àr vÀl insatta i vad mÀnniskohandel innebÀr och vet vilka frÄgor de ska stÀlla.

– Vi har dubbla uppdrag. Vi ska bĂ„de lagföra de som köper sex och lotsa de som utsatts till rĂ€tt hjĂ€lp, sĂ€ger hon och tillĂ€gger:

– Precis som Talita har spetskompetens för att hjĂ€lpa mĂ€nniskor som varit i prostitution eller utsatta för mĂ€nniskohandel Ă€r vĂ„ra poliser experter pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det, sĂ€ger Caroline Westlund.

Talita hamnade i hetluften i maj sedan tv-profilen och företagaren Paolo Roberto greps misstĂ€nkt för sexköp i en razzia mot en lĂ€genhetsbordell pĂ„ Östermalm.

NÀr han gick ut och sade att det var det smutsigaste man kan göra och att han hade gjort det för att döva ett hÄl inom sig svarade Anna Sander, en av Talitas grundare, att hans reaktion var typisk för sexköpare: De skyller ifrÄn sig.

Åklagare har utfĂ€rdat ett strafförelĂ€ggande mot Roberto för ett fall av köp av sexuell tjĂ€nst i maj i Ă„r. Han har erkĂ€nt, och ska betala dagsböter pĂ„ totalt 15 500 kronor

DĂ„liga erfarenheter

Anna Sander var ocksÄ kritisk till att medierna valde att fokusera pÄ förövaren i stÀllet för pÄ de exploaterade kvinnorna, som ofta far illa.

Det gjorde Maria, men hon Àr nu pÄ vÀg mot ett nytt liv.

– För fyra veckor sig kom Ingela frĂ„n Talita och mötte mig vid tĂ„get, sĂ€ger Maria som kĂ€nde sig vĂ€lkommen men osĂ€ker.

– Jag var rĂ€dd, eftersom jag hade varit i kontakt med socialtjĂ€nsten i Spanien tidigare. Det kĂ€ndes som de inte ville ge mig nĂ„gon frihet, men hĂ€r har jag full frihet. Jag kĂ€nner mig hemma, sĂ€ger hon och tillĂ€gger:

– HĂ€r Ă€r jag inte ensam.

Numera kan hon ocksÄ sova, utan att vakna kallsvettig av mardrömmar.

– Förut tog jag sömnpiller för att kunna sova. SĂ„ var det i flera Ă„r. Nu lĂ€ngtar jag till min sĂ€ng nĂ€r jag blir trött.

Tog hÀlften

Under Ären som hon arbetade för kvinnan i Spanien, och i Sverige, kÀnde hon ingen gemenskap trots att Àven andra tjejer bodde i samma lÀgenhet.

– Vi var konkurrenter och blev aldrig vĂ€nner. Det blir man inte nĂ€r man inte kan lita pĂ„ varandra, sĂ€ger hon.

I praktiken innebar det att Maria stannade i sitt rum, dÀr hon tog emot sexköpare dygnet runt, och gav "bordellmamman" hÀlften av pengarna.

NÀr jag frÄgar hur det var att sÀlja sex vÀxlar Maria frÄn att uttrycka sig omsorgsfullt och försiktigt till att bli irriterad och höja rösten.

– Äckligt! Det var Ă€ckligt. De flesta (torskarna) var gifta och hade barn. De kanske hade för mycket pengar. Jag har förlorat tron pĂ„ mĂ€n, sĂ€ger hon.

Samtidigt understryker Maria att mÄnga som prostituerar sig pÄstÄr att de kÀnner stolthet, men hon vet att man stÀnger av alla kÀnslor i prostitutionen och efterÄt kommer allting ikapp kÀnslomÀssigt.

Nu njuter hon av att bo tillsammans med tjejer som delar hennes erfarenheter, att umgÄs, laga mat, planera framtiden och lÀra sig mer om hur hon ska tackla de traumatiska upplevelser som hon haft.

Internationell advokat

– Jag har förstĂ„tt att ju mer jag pratar om det desto bĂ€ttre Ă€r det. Jag har de hĂ€r erfarenheterna och det Ă€r inget jag Ă€r blyg över. Men jag vet vĂ€rdet av livet nu, sĂ€ger hon.

Om nÄgra Är hoppas hon ha börjat studera, arbeta eller bÄdadera. Hennes dröm Àr att bli advokat inriktad pÄ internationell rÀtt, samtidigt har hon redan kompetens pÄ flera omrÄden som hon hoppas fÄ nytta av i en framtida karriÀr. Hon talar fem sprÄk och har flygvÀrdinneutbildning.

– Jag fick problem med mina spanska identitetshandlingar dĂ€rför kunde jag inte jobba som flygvĂ€rdinna, men hoppas fĂ„ göra det.

Ännu Ă€r hon bara i början pĂ„ sin vĂ€g till ett nytt liv, men hon trivs dĂ€r hon Ă€r. Hon ser fram emot den spa-dag som kvinnorna pĂ„ det skyddade boendet planerar och hon Ă€lskar att plocka Ă€pplen.

– En av tjejerna gör sĂ„ goda sötsaker av Ă€pplena, sĂ€ger hon och ler.

Fakta: Talita

Talita Àr en ideell organisation som erbjuder en vÀg ut ur prostitution, pornografi och mÀnniskohandel för sexuella ÀndamÄl. Talita arbetar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande. Det ettÄriga rehabiliteringsprogrammet bygger pÄ en metod som Talita utformat utifrÄn den kunskap de fÄtt under de 20 Är de arbetat med mÄlgruppen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om