Earth Hour vill sätta fokus på "supermiljöår"

I kväll är det åter igen dags att släcka lamporna för att sätta ljus på klimatfrågan.
–Earth Hour är en signal till våra beslutsfattare att agera, säger projektledaren Cecilia Stenström på Världsnaturfonden (WWF).

Earth Hour för klimatet har anordnats runt om i världen sedan 2007. Här Brandenburger Tor i Berlin 2019.

Earth Hour för klimatet har anordnats runt om i världen sedan 2007. Här Brandenburger Tor i Berlin 2019.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Stockholm2021-03-27 17:59

På lördagskvällen släcks lampor och upplysta byggnader världen över under Earth hour. Manifestationen är världens största för klimatet och en uppmaning till beslutsfattare att agera.

Årets tema för Earth Hour är ”Är du med? ­– Släck för vår enda planet”.

– Earth Hour är en signal till våra beslutsfattare att agera och våga ta de här tuffa besluten som behövs för en hållbar planet, säger Cecilia Stenström.

2021 ett superår

WWF har utnämnt 2021 till ett "supermiljöår" där världens ledare ska fatta flera avgörande beslut, eftersom flera viktiga klimatfrågor sköts upp under pandemiåret 2020. Bland annat ska FN:s konvention för biologisk mångfald sätta nya mål.

Dessutom ska länderna i Parisavtalet inkomma med sina nationella klimatplaner för att nå målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Oron för klimatet ökade med 12 procent i fjol, enligt Cecilia Stenström som hänvisar till Kantar Sifos årliga miljöbarometer, beställd WWF.

– Jag tror att insikten har ökat om att det är någonting som händer och att man är orolig. Vi hoppas att Earth Hour ska bidra till att man ser att varje litet steg man själv tar har betydelse när det är en stor massa som gör det här tillsammans.

Digitala satsningar

Runt om i Sverige deltar bland annat stadshuset i Stockholm, Öresundsbron, Turning Torso i Malmö och flera av de kungliga slotten i manifestationen. Internationellt sett brukar välkända byggnader som Sydneys operahus, Eiffeltornet och Colosseum i Rom släcka ner.

Men Earth Hour är också en uppmaning till privatpersoner, företag och skolor att engagera sig. Liksom i fjol har många kommuner och organisationer satsat på digitala seminarier, konserter och utställningar med hänsyn till coronapandemin.

WWF har också tagit fram 50 tips som ska underlätta för privatpersoner att leva mer hållbart. Det kan handla om allt från att äta mer vegetariskt, till att bygga bihotell eller sälja bilen och gå med i en bilpool.

– Det är viktigt att alla är med på banan för ett mer hållbart liv. Vi vill visa att det inte är så komplicerat att göra den här resan och vi hoppas att årets Earth Hour kan bli en kick-off inför de politiska besluten under supermiljöåret och ens egen hållbarhetsresa, säger Cecilia Stenström.

Earth Hour

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien för att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan.

I år hålls manifestationen på lördagen mellan klockan 20.30 och 21.30.

I Sverige släcker bland annat de kungliga slotten, Öresundsbron, Turning Torso i Malmö, Liseberg i Göteborg samt följande platser i Stockholm: Gröna Lund, Berns, stadshuset, Kulturhuset, af Chapman, Tekniska nämndhuset och glasobelisken på Sergels torg.

Källa: Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!