Fredspristagare varnar för svältpandemi

En hungerpandemi värre än coronapandemin står för dörren. Det varnar David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, när organisationen tilldelas Nobels fredspris digitalt.

Chefen för FN:s livsmedelsprogram David Beasley. Arkivbild.

Chefen för FN:s livsmedelsprogram David Beasley. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Stockholm2020-12-10 14:15

Ett nobelpris på posten? Ja, så blev det i år när pandemin satte stopp för det storslagna firandet som vanligtvis sker i Stockholm och i Oslo.

– Ett normalt år hade rådhuset varit fullsatt, och du hade blivit mött av den norska kungafamiljen, statsministern, politikerna i stortinget och andra officiella representanter. Och lika viktigt: du hade blivit hyllad av entusiastiska representanter för civilsamhället, sade Berit Reiss-Andersen, ordförande i norska Nobelkommitén i sitt gratulationstal.

Digitalt firande

Istället tilldelades årets fredspris till FN:s livsmedelsprogram WFP digitalt. Diplomet och medaljen postades till WFP:s huvudkontor i Rom, där även prisutdelningen skedde.

I sitt tacktal manade WFP-chefen David Beasley till handling med orden "mat är vägen till fred".

Han påpekade att 270 miljoner människor världen över riskerar att svälta – och så många som 30 miljoner är beroende av hjälp från livsmedelsprogrammet för att överleva.

– När man vaknar upp i denna rika, moderna, tekniskt avancerade värld är det svårt att tänka sig att vi skulle uppleva en sådan hungersnöd, men det är min tragiska plikt att berätta detta: hungersnöden står på mänsklighetens tröskel, och den hotar miljontals människor på planeten, sade han.

"Överskuggar covid-pandemin"

David Beasley påpekade att brist på mat destabiliserar nationer och skapar massemigration. Även om svälten i sig inte får så mycket uppmärksamhet blir konsekvenserna omfattande.

– Om vi inte uppfyller deras behov så kommer de att bli offer för en hungersnödpandemi som kommer att överskugga konsekvenserna av covid-pandemin.

Årets prisutdelning blev inte som vanligt. Här deltar Berit Reiss-Andersen, ordförande för norska Nobelkommitén, i en digital prisutdelning.
Årets prisutdelning blev inte som vanligt. Här deltar Berit Reiss-Andersen, ordförande för norska Nobelkommitén, i en digital prisutdelning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om