Granslarvare riskerar böter

Julen är slut och granen ska ut. Se bara till att det görs på rätt sätt, annars kan det bli böter.

Före jul köpte många julgranar till sina hem. Efter jul är det olika öden som väntar granarna. Arkivbild.

Före jul köpte många julgranar till sina hem. Efter jul är det olika öden som väntar granarna. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholm2021-01-04 19:20

Tjugondag Knut, då julen och granen traditionsenligt dansas ut, infaller först nästa onsdag. Men redan nu har många granar fått lämna sina tillfälliga julhem.

Att vårdslöst dumpa granen utanför porten eller i närmsta skogsbryn är dock ett nedskräpningsbrott och kan leda till böter.

– Det kan bli böter för miljöbrott och nedskräpning. Sedan kan det ju föranleda andra saker också, om man exempelvis slänger den så att den ligger trafikfarligt, säger Peter Enell, kommunpolis i Stockholm.

Julgranar klassas som grovavfall och ska lämnas i just grovsopsrummet om man har ett sådant. Är du osäker så dubbelkolla vad som gäller med föreningen eller hyresvärden. Annars är det av kommunen bestämda återvinningsplatser eller närmaste återvinningscentral som gäller.

– Skräp föder skräp. Ett område som är nedskräpat drar till sig annat skräp, det vet vi sedan tidigare, säger Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

Hon höjer ett varningens finger för att pandemin gjort att fler firat jul hemma i Sverige i år och att antalet granar därmed är fler än vanligt.

– Annars är det främst glaskross och nyårspjäser som vi ser är problem efter helgerna. Fyrverkeripjäserna är ju av plast och landar lite var som helst. Och plast försvinner inte.

Fakta: Så tar du hand om din julgran

• Återvinningscentral. Kommunens återvinningscentral tar emot granarna. Ofta blir den bränsle till fjärrvärmenätet.

• Särskilda insamlingsplatser. Vissa kommuner har särskilda platser för insamling av granar. Kommunen hämtar därefter granarna för återvinning.

• Grovsoprummet. I de flesta, men inte alla, flerbostadshus är det okej att slänga granen i grovsoprummet. Kolla med föreningen eller fastighetsägaren.

• Kärl för trädgårdsavfall. Om du bor i villa och har ett särskilt kärl för trädgårdsavfall kan en nedklippt gran läggas där (men kontrollera gärna med just din kommun).

• Upphämtning. På vissa håll går det att beställa upphämtning av granar mot en kostnad.

Källa: Håll Sverige Rent, flera kommuners hemsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om