Cetin Micman, som är restaurangchef på krogen Baras backe på Södermalm i Stockholm, säger att han inte förstår varför krogarna pekas ut som smittspridare. Detta när trängseln i hans ögon är mycket större i butiker och i kollektivtrafiken.
– Jag har jobbat med det här i många år. Det här är det värsta året någonsin. Och nu blir det ännu värre, säger han.
Han tror heller inte att ett förbud skulle ha önskad effekt.
– Det kommer bara bli fler hemmafester och mer smittspridning av det här, ungdomar följer inte regler, säger Cetin Micman.
Yandier Lazo Yasell som är kock på krogen håller med, och tror att stora mängder ungdomar kommer att trängas på barerna innan förbudet träder i kraft.
– Det kommer bli kaos, många ungdomar hänger här och när de fattar att festen är slut den 20 november kommer de gå "all in" de sista dagarna, säger han.
"Väldigt tungt att höra"
På Baras backe sitter också besökaren Julia, som själv jobbar på en krog i Stockholm. Hon är framför allt orolig för framtiden, eftersom både hon och hennes pojkvän jobbar i branschen.
– Vi visste att något skulle komma. Men det var ändå väldigt tungt att höra. Det är svårt att förklara. Jag har jobbat på restaurang i elva år, och man tänker att det är ett jobb man kan falla tillbaka på – folk kommer alltid gå ut och äta, säger Julia, och fortsätter:
– Nu pratas det om uppsägningar och om inställda expansioner. De flesta i branschen har heller inte fasta anställningar utan går på timmar, helt utan garantier, och då finns inte mycket att stödja sig på, säger Julia.
Bland de besökare som inte har anknytning till branschen är tongångarna mer positiva. Jonathan Beck säger till TT att förbudet är bra, om regeringen och Folkhälsomyndigheten är säkra på att det får önskad effekt.
– Den största smittspridningen verkar vara hos de yngre, och frågan är om den här åtgärden är träffsäker. Jag har ingen aning vad de har för bedömningsunderlag, men jag har personligen allt förtroende för Anders Tegnell, säger Jonathan Beck.
"Känns rimligt"
Det finns även krögare som delar hans inställning till regeringens förslag. Johan Thor är delägare på baren Stigbergets fot, även den på Södermalm. Han säger att "situationen är vad den är" och att de gärna hjälper till att hålla ner smittspridningen.
– Saker och ting behöver göras, och nu har det tagits ett beslut om att det här är nödvändigt. Då lyssnar vi och anpassar oss till det. Alla gissade att det skulle bli något i dag, och det här känns rimligt, säger Johan Thor.
Andrea Hagberg som jobbar som bartender på baren säger att hon blev "chockad" av beskedet men att hon förstår logiken. För hennes egen del kommer hon förlora flera arbetstimmar i veckan, men hon hoppas att de statliga stöden ska täcka upp inkomstbortfallet.
– Det känns trist och det blir också en inkomstfråga. Men jag gick med i facket och a-kassan redan i våras med tanke på hur det såg ut då, säger Andrea Hagberg.