UD i kontakt med Iran om kidnappad svensk

Sverige får inte träffa svensk-iranske Habib Chaab, som enligt Turkiet kidnappades av iranska agenter i Istanbul i oktober. Han riskerar nu dödsstraff i Iran.
–Vi har framfört vår oro över hans situation, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementet till TT.

Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera om Irans ambassadör kallats upp med anledning av fallet med den i Iran fängslade svensk-iraniern Habib Chaab. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera om Irans ambassadör kallats upp med anledning av fallet med den i Iran fängslade svensk-iraniern Habib Chaab. Arkivbild.

Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Stockholm2020-12-15 17:05

Turkiet har gripit elva personer som anklagas för inblandning i kidnappningen av den svenske medborgaren Habib Chaab i Turkiet i oktober. Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt inom separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation av Teheran.

– I omedelbar anslutning till att vi fick uppgifterna om bortförandet av en svensk medborgare följde vi upp dem via våra utlandsmyndigheter i Turkiet och i Iran. Och vi har även tagit upp fallet med Turkiets och Irans ambassadörer här i Stockholm, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementets pressavdelning.

TT: Har Irans ambassadör kallats upp?

– Jag har ingen uppgift om att han kallats upp. Men vi har hållit en dialog och framfört våra synpunkter.

Känt till fallet

UD fick kännedom om fallet redan i oktober men har inte fått träffa Habib Chaab genom ett så kallat konsulärt tillträde.

Iransk statlig tv har visat ett inslag där Chaab erkänt flera brott. Erkännandet tros enligt bedömare ha varit framtvingat. Det är ett vanligt förfarande i Iran, enligt människorättsorganisationer.

– Vi tycker att de här uppgifterna är oroande. Det pågår ett intensivt arbete, såväl i Stockholm som i våra utlandsmyndigheter i de berörda länderna, säger Karlsson.

Misstänkt för terrorism

Chaab påstås av Iran ha varit delaktig i ett terrordåd 2018 i Ahvaz, i provinsen Khuzestan, då 25 personer dödades. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Separatiströrelsen ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

UD följer parallellt fallet med den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden och där uppgifter gjort gällande att en avrättning kan vara förestående. I det fallet har utrikesminister Ann Linde (S), och även EU, uttalat sig skarpt mot Iran.

– Vi har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras, sade hon i november.

TT har sökt Linde angående fallet Habib Chaab, men hon avböjer att kommentera det ärendet.

TT har även sökt Irans ambassad i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!