UI-forskaren: Kina vill inte granskas

UI-forskaren Björn Jerdén överraskas av Kinas beslut att rikta sanktioner mot honom personligen. Men inte av landets tillvägagångssätt. –Kina vill hindra oberoende forskning och journalistisk granskning genom att ifrågasätta och försvåra för alla som tittar på Kina, säger han till TT.

Björn Jerdén överraskas av att Kina riktar sanktioner mot just honom. Arkivbild.

Björn Jerdén överraskas av att Kina riktar sanktioner mot just honom. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholm2021-03-23 17:25

Kina besvarade i måndags EU-sanktioner med egna sanktioner, som riktas mot politiker, forskare och ideella organisationer som man anser angriper landets intressen genom att avsiktligen sprida "lögner och desinformation".

Det är svepande och grundlösa anklagelser, säger Björn Jerdén, som står med på den kinesiska listan. Han är forskare vid Utrikespolitiska institutet (UI) och leder dess nyinstiftade nationella kunskapscentrum om Kina.

– Vi har sett en utveckling där det blivit svårt att forska om Kina utan att stöta på kritik från den kinesiska staten. Det är något som väldigt många av mina kollegor också råkar ut för, även i Sverige, säger han till TT.

Svårt se upprinnelse

Jerdén citeras ofta i svenska medier i Kinafrågor, även av TT. Han ser dock inget specifikt som kan ha irriterat den kinesiska staten i närtid.

– Det är klart att jag i min roll som forskare vid UI som tittar på Kina berör alla möjliga frågor där kommunistpartiet har starka åsikter om vad som kan sägas och inte. Vid sidan av Xinjiang kan det vara Tibet, Hongkong, Taiwan, yttrandefrihet i Kina, Huawei eller Kinas aktiviteter i Sverige. Det är svårt att veta vad som föranlett det här beslutet.

EU riktade i utgångsläget sanktioner mot Kina med anledning av landets omfattande människorättsbrott i den nordvästliga provinsen Xinjiang, där mängder av muslimska kineser hålls i läger. Enligt de rapporter som når ut rör det sig om så många som en eller två miljoner människor.

När utrikesminister Ann Linde (S) fördömde Kinas respons i måndags sade även hon att personerna på landets lista tycks ha valts ut godtyckligt, med "alla som man tycker allmänt har uttalat sig".

UI:s styrelseordförande Marie Söderberg sade att det var ett "fullständigt oacceptabelt angrepp på den fria forskningen", vilket Björn Jerdén instämmer i.

– Kina svarar på EU:s sanktioner angående kränkningar av de mänskliga rättigheterna genom att försöka tysta oberoende forskare, säger han.

"Ska inte påverka"

Sanktionerna innebär bland annat ett inreseförbud.

– Att jag personligen inte kommer kunna resa till Kina är såklart tråkigt, säger Jerdén, som har svårt att förutse vilka konsekvenser Kinas ripost kommer att få för den svenska forskningen.

– Min väldigt tydliga inställning är att det här beslutet inte på något sätt kommer att påverka Utrikespolitiska institutets forskning. Inte heller möjligheten för det nya nationella kunskapscentrumet att utföra sitt uppdrag.

Kinas ambassad i Stockholm har de senaste åren kontaktat forskare och medier alltmer regelbundet för att framhärda enpartistatens syn på saker och ting och komma med invändningar. Så även till TT.

För två år sedan kritiserade ambassaden Björn Jerdén via sin hemsida sedan han låtit sig intervjuas om en rapport – som handlade just om hur den kinesiska staten försöker blanda sig i det öppna samtalet om Kina i Sverige.

– Och det är något som många andra journalister och forskare har råkat ut för, säger han.

Storpolitisk spänning

När Jerdén tar ett kliv tillbaka till sin roll som analytiker ser han inte att Kina har något att vinna på ett mothugg av detta slag.

– Det var ett väldigt kraftfullt slag som Kina kom med och det kommer att påverka hur europeiska länder och EU relaterar till Kina. När det gäller forskningen i Europa så tror jag att det finns en samsyn om att vi behöver förstå Kina bättre, säger han.

– Jag kan inte se att det ligger i Kinas långsiktiga intresse att försöka stoppa den fria forskningen i Europa.

EU:s sanktioner tycks dock ha sänt en tydlig signal, enligt Jerdén.

– Vilket svaret också visar, på ett sätt.

Kinas ambassad i Stockholm. Arkivbild.
Kinas ambassad i Stockholm. Arkivbild.
Bakgrund: Xinjiang och uigurerna

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina beskriver det som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!