Unga faller offer för illegala läkemedel

Självmedicinering med olagliga läkemedel kan vara livsfarligt och en växande marknad riskerar att sätta allt fler i missbruk. –Det är livsfarligt för du har ingen aning om vad du stoppar i dig, säger John Ektor-Andersen, överläkare på Beroendecentrum i Malmö.

"Nya tidens missbrukare är nästan alla unga, helt oetablerade", säger John Ektor-Andersen, överläkare på Beroendecentrum i Malmö. Arkivbild.

"Nya tidens missbrukare är nästan alla unga, helt oetablerade", säger John Ektor-Andersen, överläkare på Beroendecentrum i Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Stockholm2021-03-10 06:01

Kriminella gäng tjänar allt mer pengar på olagliga läkemedel, vilket både polisen och Läkemedelsverket tidigare har uppgett för TT. Det handlar om försäljning av förfalskade preparat, icke godkända mediciner och receptbelagda läkemedel på svarta marknaden.

Utvecklingen har tydligt märkts av på Beroendecentrum i Malmö, där det främst handlar om missbruk av olagliga läkemedel med lugnande, smärtstillande och ångestdämpande effekt.

– Jag har jobbat här sedan 2010 och sedan dess har jag sett en förändring. När jag började så handlade det mest om problem som börjat med ordinerade läkemedel. Man kanske skaffade sig dubbla recept, säger John Ektor-Andersen

– Men nu är det i mycket större utsträckning problem med illegala läkemedel från internetapotek eller som man har införskaffat på annat sätt. I dag har ungefär hälften av våra patienter från början haft en ordination på läkemedel men som nu har upphört medan andra hälften aldrig haft en ordination, fortsätter överläkaren.

Börjar med recept

På Beroendecentrum i Stockholm har man observerat att många missbruk med olagliga läkemedel börjar med ett recept.

– Det kan vara så att man får något förskrivet från läkare, och sedan när läkaren sätter stopp får man tag på det på annat sätt, säger Niklas Preger, överläkare och chef på Beroendecentrum i Stockholm.

– Det är absolut farligt och kan vara risk för överdos, framför allt när olika typer av läkemedel blandas. Men en kanske ännu större risk är att man börjar må så psykiskt dåligt av missbruket att man till slut inte finner någon annan utväg än att ta sitt liv, fortsätter han.

Niklas Pregers övertygelse är att beroendeframkallande läkemedel som opioider och bensodiazepiner nästan uteslutande bör ges till patienter inom slutenvård, och att vissa läkare allt för gladeligen skriver ut recept.

– Ja, det är absolut ett problem. Det förskrivs för mycket i öppenvården. Men när man är inlagd kan det ske under mer kontrollerade former, säger han.

"Nya tidens missbrukare"

På Beroendecentrum i Malmö har inte bara vägen till missbruk förändrats, utan också patientgruppen ser annorlunda ut. Förut kom en stor del medelålders personer som varit väletablerade med jobb och familj men som hade marginaliserats och stigmatiserats som följd av missbruket, berättar John Ektor-Andersen.

– Nya tidens missbrukare är nästan alla unga, helt oetablerade, har ofta svenska som andra språk och svårt att ta sig fram. Primärt socialt marginaliserade. För att en vårdprocess för denna grupp skall bli bra krävs därför betydligt större resurser, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!