Ett par veckor efter en rejäl skur är förutsättningarna som bäst, enligt mykologen Michael Krikorev, som är verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet och driver sajten Svampguiden.
– Det ska ha varit en riktig rotblöta, helst 40 till 50 millimeter regn. Då kan man vara ganska säker på att det kommer svamp, säger han, och rekommenderar en titt på SMHI:s nederbördskartor.
"Tallkalle" i norr
Kantarellsäsongen har startat, framför allt i blötlagda delar av landet.
– Den gynnas av regelbundet regn hela sommaren, så att den kan växa till sig ordentligt, säger Michael Krikorev.
Karljohansvampen vill ha det något varmare och låter oftast vänta på sig till augusti.
– Finluden stensopp är en släkting till den som kanske är den svamp som är godast och roligast att hitta nu. Den finns bara i södra Sverige och växer med ek och bok, inte norr om Dalälven, säger Krikorev.
– Norrut kan man i stället leta efter "tallens karljohan", eller "tallkalle" som den också kallas, den rödbruna stensoppen.
Medan kantareller växer långsamt och kan finnas under hela sommaren är sopparna lite mer svårförutsägbara, då de kan försvinna ganska snabbt efter att de dykt upp ur marken.
Finns hjälp
Michael Krikorev rekommenderar att man håller sig uppdaterad med hjälp av svampsajter och stora svampgrupper i sociala medier.
Där kan man också få hjälp att bedöma potentiellt farliga svampsorter, om man inte är säker på vad det är man hittat.
– Vi har 5 000 storsvampar i Sverige varav de flesta är oätliga. Det är ungefär 100 som är bra matsvampar. Just nu är kremlor en bra grupp att börja med som nybörjare, till exempel kantkremla eller sillkremla, och sedan alla typer av soppar, säger Krikorev.
Rättad: I en tidigare version av denna text fick två svampar fel namn respektive smeknamn.