Äldre i utsatta områden har vaccinerats först

Personer över 80 år i socioekonomiskt svaga områden har vaccinerats först i Sveriges största region, Stockholm. När fas två dragit i gång ligger områden som drabbades allra hårdast av covid-19 långt före mer välbärgade delar av regionen.

Region Stockholm har vaccinerat en betydligt större andel av personerna över 80 år i områden där många har sämre ekonomiska förutsättningar än i andra områden. Arkivbild.

Region Stockholm har vaccinerat en betydligt större andel av personerna över 80 år i områden där många har sämre ekonomiska förutsättningar än i andra områden. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-03-11 21:17

Folkhälsomyndighetens riktlinjer till regionerna är att socioekonomiska faktorer och ålder ska vägas in när de planerar turordningen för vaccinering.

Nu när fas två har inletts och alla över 65 år ska vaccineras så prioriteras de äldsta först.

Eftersom risken att bli allvarligt sjuk och dö av covid-19 visat sig vara högre för personer med sämre ekonomiska förutsättningar ska det också beaktas. I Stockholms fall kan de faktorerna kopplas till specifika stadsdelar och kommuner, framför allt i Järvaområdet som drabbats hårt av allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Nu syns resultatet i siffror från region Stockholm. Den 9 mars ligger Skärholmen i topp med 45 procent av alla över 80 år vaccinerade. Tvåa är Huddinge med 44 procent. Sedan följer Spånga-Tensta med 41 procent och Rinkeby-Kista med 40 procent. Därefter ligger Älvsjö med en något lägre andel, 35 procent.

Ingen får gå före

Sist på listan ligger Österåker där 21 procent av alla över 80 år vaccinerats. Strax ovanför ligger Täby, Vallentuna, Upplands Väsby, Nykvarn och Tyresö. Alla med mellan 21 och 22 procent vaccinerade. Sjua från slutet ligger Östermalm där 23 procent av alla över 80 år vaccinerats.

Men det är inte bara de allra äldsta i utsatta områden som löper större risk att bli sjuka. Även yngre löper en större risk.

TT har frågat regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland hur de tolkar uppmaningen att väga in socioekonomiska faktorer.

Alla svarar att de följer prioritetsordningen som Folkhälsomyndigheten gjort. Ingen som tillhör till exempel fas tre ska kunna prioriteras upp till fas två för att de lever i socioekonomisk utsatthet och därmed löper högre risk att bli sjuk. Däremot prioriterar regionerna med hänsyn till socioekonomiska faktorer inom de olika faserna.

Oeniga om faserna

– Det finns inga särskilt vaccinationsspår eller ställen för dem som har låg socioekonomisk status, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.

Västra Götaland har skapat en styrgrupp som ska jobba med att få ut vaccin i grupper som är svåra att nå. En av de grupperna är hemlösa personer och personer utan "nödvändiga tillstånd".

Regionerna resonerar olika om i vilken fas socioekonomiska faktorer ska vägas in. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinje gäller fas två, den som alla regioner inlett.

Region Skåne planerar att väga in dem först i fas tre, skriver regionen i ett mejl.

Socioekonomiska faktorer vid covid-19

Risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 påverkas av födelseland, bostadsområde och socioekonomi.

Dödligheten har varit förhöjd bland personer födda i Mellanöstern, Afrika och de övriga nordiska länderna, liksom bland personer med lägre inkomst, kortare utbildning och vissa typer av yrken.

Man har noterat en högre dödlighet i en del bostadsområden, sannolikt för att flera av riskfaktorerna är vanliga bland boende i de områdena

Många sjukdomar är vanligare bland personer med sämre socioekonomiska förutsättningar. Det beror till stor del på ojämlikheter i exempelvis materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter, levnadsvanor och hälso- och sjukvård.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om