– När vi sitter instängda på grund av pandemin måste vi hålla ögon och öron öppna. Skolpersonalen har det i sin dna, att göra orosanmälningar om barn far illa. Men om familjekonflikter eskalerar och bara grannarna hör bråken är det jätteviktigt att slå larm oavsett vem man är, säger Linda Ljunggren Syding, familjerättsjurist på Familjens Jurist.
Hon arbetar dagligen nära utsatta familjer.
Hon har lång erfarenhet av hur barn påverkas av separationer och ekonomisk utsatthet. Hon pekar på Majblommans rapport för 2019 som visar att 10,9 procent av de barn som lever med en ensamstående förälder lever i fattigdom jämfört med 1,4 procent av dem som lever med båda föräldrarna.
– Barn har ingen röst vid skilsmässor och vårdnadstvister. De manövreras ofta runt som marionetter och blir osynliggjorda. Därför är det viktigt att familjekonflikter snabbt blir lösta innan de kommer till domstol, säger Linda Ljunggren Syding.
Hon vill att tvärfunktionella team med bland annat socionomer, jurister och skuldrådgivare ska börja samarbeta och att obligatoriska samtal ska införas innan vårdnadstvister går till domstol.
De fem kommuner som för ett par år sedan införde sådana team under en period lyckades vända trenden med att allt fler vårdnadstvister går till domstol, enligt Linda Ljunggren Syding.