– Det innebär i praktiken att om en man slår sin fru inför sina barn, så begår man ett brott inte bara mot kvinnan utan också mot sina barn, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Lagförslaget som nu lämnas till lagrådet innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna våld eller andra brottsliga handlingar i nära relationer. Andra handlingar kan vara hot eller att en partner slår sönder hemmet.
Om våldet skadar barnets trygghet eller tillit, till exempel till mamman, så ska gärningspersonen dömas för barnfridsbrott. Straffskalan föreslås vara fängelse i högst två år. Vid grovt brott lägst nio månader och högst fyra års fängelse.
– Alla barn har rätt till en uppväxt i trygghet och fri från våld, säger justitieminister Morgan Johansson (S)
Både våldsutövaren och offret måste vara närstående till barnet för att det ska handla om barnfridsbrott .
Lagförslaget finns med januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Liberalernas partisekreterare Juno Blom påpekar att det inte bara handlar om vårdnadshavare eller partners. Det kan även handla om en vidare krets, till exempel far- och morföräldrar.
Ett annat förslag är att dagens brottsskadeersättning byts mot ett skadestånd till barnet. En särskild företrädare ska kunna utses för att ta tillvara barnets rättigheter.
Justitieministern uppger att om en pappa gör sig skyldig till barnfridsbrott så blir han skyldig att betala skadestånd till sina barn.
– Så har det inte varit tidigare, säger Johansson.
Enligt utredningen om barnfridsbrott från 2019 tyder flera studier på att ungefär vart tionde barn i Sverige någon gång har upplevt våld mellan närstående vuxna. Det motsvarar cirka 210 000 barn.
Socialstyrelsen uppskattar, enligt utredningen, att runt 3 000 barn årligen vistas i skyddat boende.
Den nya lagen är tänkt att träda i kraft 1 juli 2021.