Brännskadad ettåring amputerad – vård anmäls

En brännskada ledde till att en ettåring fick ena foten amputerad, liksom delar av den andra foten och flera fingrar, rapporterar Sydsvenskan.

En ettåring fördes till akuten efter att ha fått hett vatten på sig. Inledningsvis bedömdes läget som stabilt, men sedan fick hon blodförgiftning. Arkivbild.

En ettåring fördes till akuten efter att ha fått hett vatten på sig. Inledningsvis bedömdes läget som stabilt, men sedan fick hon blodförgiftning. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige2021-02-10 16:07

Nu har föräldrarna anmält händelsen och sjukhuset har gjort en egen utredning och anmälan enligt lex Maria. Det kan inte uteslutas att en tidigare diagnos och behandling av den blodförgiftning (sepsis) flickan drabbades av hade kunnat minska risken för vävnadsskador, enligt Skånes universitetssjukhus.

Flickan skadade sig när hon drog ner ett glas från ett bord och fick hett vatten över sig. Hon kyldes först i badkar och fördes sedan till sjukhus, där brännskadorna, som täckte 40 procent av kroppen, bedömdes som ytliga. Inledningsvis bedömdes läget som stabilt, men sedan fick barnet feber. Föräldrarna är kritiska till att antibiotika inte sattes in tidigare när febern börjat stiga.

– När patienten fick sepsis blev det ett väldigt snabbt förlopp, som gjorde att man behövde handla enormt fort, kommenterar verksamhetschef Katarina Bexelius till tidningen.

Enligt sjukhusets egen anmälan bedöms det inträffade bero på bristande rutiner. Dessa har ändrats så att barnmedicinsk kompetens ska kopplas in tidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!