Regeringen vill förlänga alkoholförbudet på serveringsställen efter klockan 20.00 fram till 28 februari. Därefter öppnar man för att sätta tiden till klockan 22.00 fram till den 11 april.
I dag svarar flera organisationer, myndigheter och andra aktörer på regeringens förslag och sitter i ett remissmöte. Kritiken från besöksnäringens branschorganisation Visita är som tidigare massiv.
– Vi ser det som helt oacceptabelt att förlänga det här förbudet mot alkoholservering, vi ser inga som helst skäl att ha kvar alkoholstoppet. I stället bör det upphävas helt, säger chefsjurist Stefan Lundin.
"Ökar vårt risktagande"
Han framhäver att de åtgärder som tagits fram om att sällskap måste hålla avstånd och att gäster ska sitta ned med mat och dryck om högst fyra personer är tillräckliga för att hindra smittspridningen.
Folkhälsomyndigheten säger, tvärtemot regeringen, att restauranger i sig inte är någon riskmiljö, men konstaterar att det är just konsumtionen av alkohol som är riskfylld. "Konsumtion av alkohol kan öka vårt risktagande och bidra till att förmågan att hålla fysiskt avstånd och social distansering minskar", skriver myndigheten på sin hemsida.
Stefan Lundin menar att reglerna för branschen gäller hela tiden på dygnet, och ser ingen ökad risk i samband med om alkohol skulle tillåtas senare på kvällen.
– Skulle det vara så att det är brister på ett enskilt serveringsställe har kommunerna rätt att ingripa, säger han.
Kan öppna tidigare
I regeringens förslag framgår att även små förändringar i allmänhetens följsamhet gällande smittskyddsåtgärder "mycket kraftigt skulle öka risken för en tredje våg av covid-19 i Sverige". Ändå öppnar man för att lätta på alkoholförbudet ytterligare.
"Om smittläget bedöms kräva det, kan dock förordningen även i denna del komma att förlängas ytterligare. I motsatt situation – med en gynnsam utveckling ur ett smittskyddsperspektiv – kan förbudet att servera alkohol efter klockan 20.00 upphöra före utgången av februari."
Stefan Lundin är också kritisk till att krogbranschen inte ersätts ordentligt.
– Man föreslår dessutom en förlängning återigen utan att meddela hur företagen ska få stöd för det här näringsförbudet. Man har fortfarande inte presenterat något stöd som ger dem full ersättning för det intäktstapp förbudet medför. Det är orimligt.